Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a sosit sambata dupa-amiaza in Egipt, cu obiectivul de a relansa parteneriatul strategic intre cele doua state aliate, relateaza AFP, citat de Agerpres. Egiptul este prima etapa a nou turneu care il va purta pe Kerry, pana pe 8 august, in tari din Orientul Mijlociu si din Asia de Sud-Est.

Duminica, seful diplomatiei americane va coprezida, alaturi de omologul sau egiptean Sameh Shukri, "dialogul strategic" intre cei doi aliati, precedenta reuniune de acest fel avand loc in 2009.

Relatiile Washingtonului cu Cairo, un aliat-cheie in regiune, s-au racit dupa rasturnarea de catre armata a fostului presedinte islamist Mohamed Morsi in iulie 2013, urmata de reprimarea sangeroasa a sustinatorilor acestuia.

Ulterior, relatiile au intrat pe un curs de normalizare, la sfarsitul lunii martie presedintele american Barack Obama anuntand ridicarea interdictiei asupra livrarii de armament catre Egipt in valoare totala de 1,3 miliarde de dolari.

In afara cooperarii militare, relansata in contextul luptei duse de armata egipteana impotriva gruparilor jihadiste din Sinai, John Kerry si adjunctul sau pentru drepturile omului, Tom Malinowski, vor face referire si la "ingrijorarile" Washingtonului legate de "chestiunea drepturilor omului", a indicat un diplomat american.

Luni, John Kerry se va afla la Doha, in Qatar, unde se va intalni cu omologii sai din statele membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), in tentativa de a calma temerile acestor tari fata de acordul privind programul nuclear iranian, incheiat la 14 iulie la Viena.

In marja reuniunii de la Doha, Kerry va avea o intrevedere cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, referitoare in special al situatia din Siria, a anuntat Departamentul de Stat.

Turneul lui Kerry nu va cuprinde insa Israelul, pe fondul racirii evidente a relatiilor intre cele doua state, mai ales dupa acordul cu Iranul, denuntat cu vehementa de statul evreu.