Cancelarul german Angela Merkel, in functie la conducerea excutivului german incepand din 2005, ar fi decis sa candideze pentru un al patrulea mandat si a inceput deja pregatirile pentru campania din 2017, scrie sambata Der Spiegel, fara a cita surse, potrivit Reuters.

Angela MerkelFoto: Agerpres

Peter Tauber, secretarul general al Partidului Crestin Democrat al lui Merkel si managerul de campanie al acesteia, a refuzat sa comenteze aceasta informatie.

"Este sezonul prostut al verii - nu ati observat?", a scris Tauber pe Twitter, intrebat despre acest lucru.

Merkel, care a implinit 61 de ani pe 17 iulie, nu a facut niciun comentariu in spatiul public privind o posibila candidatura pentru al patrulea mandat, desi a facut o aluzie n aceasta directie intr-un discurs sustinut la Koln anul trecut.

In acest moment, cancelarul Merkel este plecata in vacanta, facand drumetii in muntii Alpi.

Nu exista limite cu privire la numarul de mandate al unui cancelar. Precedentul cancelar crestin-democrat Helmut Kohl, a condus guvernul federal timp de 16 ani, inainte de a pierde, in 1998, al cincilea mandat in favoarea social-democratului Gerhard Schroeder. Niciunul dintre acestia nu s-a bucurat insa de o asemenea popularitate printre alegatori precum Angela Merkel,

Intr-o tara care apreciaza foarte mult stabilitatea, Angela Merkel este al optulea cancelar postbelic, care a condus cea mai mare economie europeana prin criza din 2008 si turbulentele din zona euro. Totodata, merkel nu are niciun rival evident in CDU.

"Merkel a decis, evident, sa candideze din nou in 2017", scrie Der Spiegel. In cazul in care informatia se confirma, acest lucru va inveseli formatiunea crestin- democrata, care se bazeaza pe popularitatea sa pentru a mentine cancelaria de la Berlin, dupa o serie de infrangeri in alegerile statale.

Der Spiegel mai scrie ca liderul Uniunii Crestin-Democrate (CDU) a avut recent o intalnire cu secretarul general al formatiunii Peter Tauber si cu Klaus Schueler, managerul politic al CDU, pentru a discuta despre strategia viitoarei campanii.

"Operatiunile de campanie ar trebuie sa aiba baza la sediul de partid al CDU. Ca rezultat al intalnirii, a inceput recrutarea personalului de campanie", mai scrie publicatia germana.

Merkel este atat de populara in Germania incat unul din liderii Partidului Social-Democrat, prim-ministrul landului Schleswig-Holstein Torsten Albig, a declarat recent ca SPD nici macar nu ar trebui sa desemneze un contracandidat in 2017. Cancelarul "face o treaba excelenta", a afirmat Albig la NDR TV.

Acum doi ani se specula ca Merkel se va retrage in mijlocul mandatului curent, insa acest lucru a fost atunci negat de purtatorul sau de cuvant Steffen Seibert, care a declarat ca Merkel se va decide asupra unui al patrulea mandat in apropierea alegerile de la sfarsitul lui 2017.