Imigratia a devenit principalul subiect de preocupare al cetatenilor Uniunii Europene, inaintea problemelor economice si a somajului, conform celui mai recent Eurobarometru, realizat la sfarsitul lunii mai in cele 28 de state membre si in tarile candidate la aderare, relateaza sambata AFP, citat de Agerpres. In ancheta precedenta, din noiembrie 2014, europenii se aratau cel mai preocupati de situatia economica, de locurile de munca si de deficitele publice, imigratia aflandu-se pe locul al patrulea printre ingrijorarile lor (24%).

In schimb, Eurobarometrul dat publicitatii vineri de Comisia Europeana indica faptul ca imigratia a devenit principala preocupare pentru 38% dintre respondenti (+14 procente), urmata de situatia economica (27%, - 6), somaj (24%, - 5) si finantele publice (23%,-2). Imigratia este preocuparea cel mai frecvent citata in 20 de state membre, in frunte aflandu-se Malta (65%), tara confruntata cu sosirea masiva de refugiati, si Germania (55%).

In Italia, unde ajung zeci de mii de imigranti dupa traversari periculoase ale Mediteranei, imigratia este principala preocupare a celor intervievati (43%), iar in Franta, subiectul este mentionat de 34% dintre respondenti, inaintea situatiei economice (30%).

O alta preocupare care castiga teren este terorismul, de care se tem 16% dintre cei intervievati, o crestere de 6 procente.

Eurobarometrul publicat vineri este cel de-al doilea din mandatul Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker, la ancheta raspunzand peste 31.000 de persoane.