Letonia va cumpara anul viitor rachete americane sol-aer Stinger cu raza scurta de actiune, a anuntat vineri seful statului major leton, citat de AFP.

"Decizia de a cumpara sisteme Stinger a fost luata (...) Nu pot indica acum nici valoarea totala, nici numarul de rachete care vor fi cumparate, aceste lucruri vor depinde de decizii legate de bugetul anului viitor", a declarat generalul Raimonds Graube.

"Daca totul decurge conforma planului, vom conveni detaliile tehnice anul viitor, deoarece nu este vorba de o simpla achizitie, numeroase aspecte tehnice si tactice sunt in joc", a precizat acesta.

Achizitia rachetelor Stinger, destinate luptei impotriva elicopterelor si a avioanelor la altitudine joasa, a fost decisa in timpul unei vizite recente a generalului in SUA.

Rusia are o importanta baza de elicoptere in apropiere de granita letona, in regiunea Pskov.

Rachetele Stinger vor stationa probabil in baza militara Adazi din apropiere de Riga, a mai spus generalul. In aceasta baza va stationa, din toamna, armament greu american.

Letonia, membra a NATO, s-a angajat sa majoreze bugetul pentru aparare de la 1% din PIB, in prezent, la 2% pana in 2018.