Statele Unite au impus joi noi sanctiuni asupra unor rusi si fosti oficiali ucraineni, adaugand pe lista neagra asociati ai unui magnat rus al gazelor naturale, operatori portuari din Crimeea si fosti oficiali ucraineni, informeaza Reuters.

Biroul pentru Controlul Activelor Straine (OFAC) din cadrul Trezoreriei americane a impus masuri impotriva a opt entitati si persoane, despre care a aratat ca il sustin pe Gennady Timchenko, un important comerciant de gaze naturale, sanctionat anterior.

Masurile vizeaza si doua entitati despre care a afirmat ca ii ofera sustinere lui Boris Rotenberg, un om de afaceri rus si un aliat al presedintelui rus Vladimir Putin.

Masurile sunt menite sa oblige Rusia sa-si respecte angajamentele cu privire la mentinerea pacii in Ucraina, pe care Moscova si le-a asumat semnand anul acesta acordul de la Minsk pentru incetarea conflictului din estul Ucrainei, unde separatisti prorusi lupta impotriva fortelor guvernamentale ucrainene.

"Actiunea de astazi ne subliniaza hotararea de a mentine presiunea asupra Rusiei pentru incalcarea dreptului international si alimentarea conflictului din estul Ucrainei", a declarat directorul OFAC John Smith intr-un comunicat de presa.

Statele Unite au sanctionat joi si patru fosti oficiali ucraineni si apropiati ai acestora, asociati ai fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici, care a fugit in Rusia anul trecut dupa ce a fost indepartat de la putere dupa mai multe luni de proteste de strada.

Patru operatori portuari din Crimeea si un operator de feribot au fost sanctionati pentru ca au operat in regiunea ucraineana Crimeea, anexata in martie 2014 de catre Rusia.

Washingtonul a identificat totodata mai multe entitati despre care afirma ca operau ca subsidiare ale bancii rusesti de stat pentru dezvoltare VEB si ale gigantului petrolier rusesc Rosneft, sanctionate anul trecut.