Rusia si Franta au ajuns la un acord asupra sumei unei rambursari in contul unei nave de razboi franceze de tip Mistral, a anuntat joi un consilier de la Kremlin, informeaza Mediafax citand AP.

Nava de asalt port-elicopter de tip MistralFoto: Defense.gouv.fr

Un consilier al presedintelui Vladimir Putin, Vladimir Kojin, a declarat joi pentru agentia rusa de stat RIA Novosti ca Parisul si Moscova si-au incheiat negocierile asupra sumei pe care Franta urmeaza sa o plateasca pentru ca nu a livrat un portelicopter de tip Mistral.

Kojin nu a spus despre ce suma este vorba, dar a precizat ca aceasta va fi anuntata atunci cand va fi anulat contractul.

Contractul, in valoare totala de 1,2 miliarde euro, ar fi reprezentat cea mai mare vanzare de armament de catre un stat membru NATO catre Rusia.

Francois Hollande declara la inceputul acestei saptamani, luni seara, ca urmeaza sa ia "in saptamanile urmatoare" o decizie cu privire la livrarea catre Rusia a navelor de tip Mistral.

Prima dintre cele doua nave de razboi - "Vladivastok" - urma sa fie predata Moscovei la jumatatea lui noiembrie 2014, in timp ce a doua - "Sevastopol" - urmeaza sa fie livrata Rusiei, in mod teoretic, in toamna lui 2015.

Parisul a anuntat la sfarsitul lui noiembrie amanarea "pana la noi ordine" a livrarii navei Vladivastok, tinand cont de rolul Rusiei in conflictul din Ucraina.

Insa situatia s-a deteriorat, iar Franta studiaza de-acum diverse optiuni posibile cu privire la soarta celor doua nave militare.

Potrivit unei publicatii rusesti, Franta ar fi propus Rusiei sa rezilieze in mod oficial contractul de livrare a navelor Mistral si sa-i ramburseze suma de 785 de milioane de euro, deja platita, cu conditia sa poata reexporta navele de razboi.

Vanzarea catre Rusia a doua nave de tip Mistral, incheiata in iunie 2011, in mandatul lui Nicolas Sarkozy, a fost evaluata la aproximativ 1,2 miliarde de euro. Aceste BPC-uri sunt nave de razboi polivalente care pot transporta elicoptere si/sau tancuri sau pot gazdui la bord un stat major.