Indatorarea ridicata si istoricul negativ in privinta implementarii reformelor descalifica Grecia de la un al treilea pachet de ajutor financiar din partea Fondului Monetar International (FMI), potrivit unui raport prezentat board-ului FMI de catre expertii institutiei internationale potrivit Mediafax.

Recomandarea expertilor FMI, inaintata boardului miercuri, ridica noi semne de intrebare daca institutia internationala se va alatura eforturilor Uniunii Europene de a salva Grecia de la colaps, scrie Financial Times.

Avand in vedere concluzia raportului, specialistii FMI vor participa la negocierile desfasurate in prezent la Atena pentru un nou program financiar destinat Greciei, insa institutia nu va lua timp de mai multe luni, sau chiar pana anul urmator, o decizie daca va participa sau nu cu fonduri proprii.

Intarzierea din partea FMI ar putea avea consecinte semnificative, mai ales in Germania, unde oficialii au afirmat in mod repetat ca ar fi imposibil de obtinut acordul Legislativului de la Berlin pentru un pachet de 86 miliarde de euro destinat Greciei daca la acesta nu participa si FMI.

Potrivit unui sumar de patru pagini al intalnirii de miercuri a board-ului, marcat "strict confidential" dar obtinut de Financial Times, negociatorii FMI vor participa la discutiile cu Grecia, pentru a se asigura ca noul pachet financiar din partea zonei euro este in linie cu ceea ce are in vedere si FMI.

FMI nu poate ajunge insa la "un acord la nivelul expertilor tehnici in aceasta etapa" si va decide intr-o a doua etapa daca va participa la un program de sustinere a Greciei, dupa ce statul elen "a convenit un set amplu de reforme" si, esential, dupa ce statele creditoare din zona euro au convenit asupra unor modalitati de a reduce povara datoriilor Greciei.

Aceasta conditie s-ar putea dovedi problematica, intrucat Berlinul si alte guverne creditoare s-au opus vehement sugestiilor de stergere a datoriilor Atenei.

Potrivit documentului obtinut de Financial Times, reprezentantul Germaniei in board-ul FMI a afirmat ca Berlinul "ar fi preferat ca Fondul sa se miste in paralel" cu discutiile purtate la nivelul zonei euro. In noul context oficialii germani trebuie treaca in citeva saptamani prin legislativ, sceptic la ajutoarele pentru Grecia, un profram financiar de 86 de miliarde de euro fara a avea garantia participarii FMI.

Evaluarea negativa a FMI creste complexitatea problemelor Atenei in contextul inceperii discutiilor pentru un nou pachet de ajutor fianciar, cu obiectivul ca acestea sa incheie pana pe 20 august. In timp ce creditorii sunt sceptici, premierul elen Alexis Tsipras se confrunta cu o posibila revolta a membrilor formatiunii sale, Syriza, nemultumiti de conditiile atasate unui ajutor financiar.

FMI a decis, saptamana trecuta, ca programul in derulare cu Grecia, care urma sa se incheie in martie, trebuie anulat, intrucat nu+si mai poate atinge obiectivul de a ajuta Grecia sa-si revina pana la punctul in care sa se poata tmprumuta singura de pe pietele financiare. Decizia Fondului a fortat Atena sa ceara un nou acord cu FMI, care a necesitat intrunirea dce miercuri a board-ului.

Unii oficiali eleni suspecteaza ca FMI si ministrul de Finante al Germaniei, Wolfgang Schauble, sunt decisi sa determine eaecul unui program de salvare a Greciei, in pofida acordului din aceasta luna de a continua cu un al treilea program de sustinere finaciare.

Oficiali de rang inalt ai UE au insistat ca directorul general al FMI, Christine Lagarde, si-a manifestat in cadul unui summit din aceasta luna disponibilitatea de a participa la un nou acord financiar.

Grecia a devenit, insa, o sursa de frictiuni in cadrul FMI si intre actionarii institutiei. Persoane care au discutat cu oficiali importanti ai FMI au afirmat ca Lagarde se confrunta cu o pozitie unanima a staff-ului FMI ca reputatia institutiei este in joc si ca Fondul nu poate accepta sa participe la un nou program fara schimbari semnificative.

Potrivit raportului, expertii Fondului au ajuns la concluzia ca Grecuia nu mai respecta doua dintre cele patru cerinte ale FMI pentru acces la finantare in situatii exceptionale, in care trebuie sa acorde finantari peste cele considerate normale.

Astfel, Grecia nu mai respecta criteriul privind capacitatea institutionala si politica de a implementa reforme economice si nici pe cel privind "probabilitatea ridicata ca datoria publica sa fie sustenabila pe termen mediu".

Staff-ul Fondului a concluzionat ca cele doua criterii nu au fost indeplinite si nu poate sti daca aceastea vot fi indeplinite pana in toamna.