Sute de studenti taiwanezi au luat cu asalt vineri dimineata ministerul educatiei dupa ce unul dintre ei s-a sinucis la inceputul saptamanii, intensificand protestele anti-China legate de manuale care, afirma ei, vizeaza promovarea politicii "unei singure Chine" a Beijingului, relateaza agentia Reuters, citata de Agerpres.

Aproximativ 700 de studenti au urcat pe baricadele din jurul ministerului si, de vineri dimineata, circa 200 de studenti s-au instalat in interiorul complexului ministerului din Taipei, cerand o audienta la ministrul educatiei insulei, a declarat politia.

"Am primit ordine sa nu ii evacuam pe studenti", a declarat un purtator de cuvant al politiei.

In ultimele luni, tinerii activisti au iesit in masa in strada, unde au avut loc ciocniri cu politia in timp ce ei fortau intrarea in birourile guvernamentale, in semn de protest impotriva pozitiei pro-Beijing a guvernului.

Protestele reflecta o crestere a nationalismului in randul tinerilor din Taiwan, care, spre deosebire de cei mai in varsta, se identifica mai degraba ca taiwanezi decat chinezi, mai noteaza Reuters.

Protestul "Miscarii Floarea-Soarelui" pare sa determine rezultatul alegerilor prezidentiale din ianuarie printr-un vot pentru un presedinte de la un partid inclinat spre independenta, ceva ce nu va fi permis niciodata de conducatorii comunisti de peste ingusta Stramtoare Taiwan. Acest ultim protest a inceput in fata cladirii ministerului educatiei joi seara, ca raspuns la sinuciderea unui student arestat in urma unei actiuni similare saptamana trecuta.

Studentul care s-a sinucis risca aparent inculparea pentru a fi intrat prin efractie in cladiri guvernamentale si a fi provocat pagube patrunzand in sediul ministerului, aminteste France Prese, pe de alta parte. Studentii afirma ca revizuirea manualelor prezinta o versiune deformata a istoriei inclinata spre China si are ca scop spalarea creierului pentru ca ei sa accepte politica 'unei singure Chine'.

Beijingul considera Taiwanul o provincie renegata si nu a exclus folosirea fortei pentru a aduce insula sub controlul sau, aminteste Reuters. Presedintele Ma Ying-jeou, de la Partidul Nationalist sau Kuomintang (KMT, pro-China), a semnat o serie de acorduri comerciale si economice cu China, desi nu au existat discutii politice si suspiciunile persista in ambele parti, in special in Taiwan, care se mandreste cu democratia, mai noteaza Reuters.

Printre modificarile programelor scolare contestate de studenti, de exemplu este scris ca Taiwanul a fost "recuperat de China", in loc de "dat Chinei", la sfarsitul ocupatiei japoneze in 1945. Cei cincizeci de ani de ocupatie japoneza sunt descrisi ca fiind perioada in care "Japonia a ocupat" insula, o formula inlocuind-o pe precedenta "Japonia a guvernat", noteaza France Presse.

Partidul Democrat Progresist, principalul partid de opozitie, a cerut guvernului sa renunte la modificarile aduse programelor scolare.