Avioanele militare turcesti au dus cel mai important asalt impotriva militantilor kurzi din nordul Irakului de la inceperea operatiunilor aeriene saptamana trecuta, chiar la cateva ore dupa ce presedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat ca pacea a devenit imposibila, scrie The Guardian.

Atacurile au vizat sase obiective ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), incluzand adaposturi, depozite si pesteri cu rol strategic pentru PKK, a declarat prim ministrul turc. Un inalt oficial a declarat pentru Reuters ca acesta a fost cel mai mare asalt de la demararea campaniei incoace.

Guvernul irakian a condamnat atacul numindu-l "o evolutie periculoasa si un asalt asupra suveranitatii Irakului". Intr-o declaratie de pe site-ul primului ministru, Haider al-Abadi, Bagdadul a cerut Turciei sa evite continuarea conflictului si sa caute o rezolvare pentru criza de fata.

Turcia a inceput bombardamentul taberelor PKK din nordul Irakului vinerea trecuta, in ceea ce oficialii guvernamentali spuneau ca ar reprezenta un raspuns la seria de omoruri de care este invinuit grupul de militanti kurzi.

Marti, avioanele de vanatoare au bombardat o serie de obiective ale militantilor kurzi din sud-estul provinciei Sirnak din Turcia, la granita cu Irak, ca urmare a unui atac asupra unui grup de jandarmi.

Erdogan a declarat ca procesul de consolidare a pacii, inceput in 2012 cu scopul de a pune capat conflictului dintre guvernul turc si PKK, ce a dus la moartea a peste 40 000 de oameni din 1984 pana in prezent, a devenit imposibil de mentinut. PKK a declarat ca atacurile aeriene, demarate in paralel cu ofensiva Turciei impotriva luptatorilor Statului Islamic din Siria, a facut din intreaga incercare de consolidare a pacii, una inutila.

Intr-o intalnire speciala NATO la Ankara, marti, SUA si celelalte state membre NATO si-au exprimat solidaritatea fata de Turcia, subliniind dreptul tarii la auto-aparare, insa au tras atentia asupra apelului la un raspuns direct propotional cu amenintarea la adresa securitatii si au cerut guvernului sa nu abandoneze procesul de consolidare a pacii, acum mai fragil ca niciodata.