Zece parlamentari francezi, majoritatea membri ai partidului de centru-dreapta al lui Nicolas Sarkozy, au starnit critici acide si consternare in Franta dupa o vizita intens mediatizata, saptamana trecuta, in Crimeea, fostul teritoriu ucrainian anexat de Rusia in martie 2014, relateaza The New York Times. Radio Free Europe (RFE) noteaza ca acestia si-au cumparat tricouri, care aveau imprimat in rusa mesajul “Obama, esti un imbecil”, au pozat in mai multe ipostaze si au fost chiar intampinati la sosire de catre muzicieni rusi.

Grupul de demnitari francezi a ajuns in Crimeea pe 23 iulie, dupa o vizita la Moscova, unde au fost intampinati de muzicieni rusi, care au cantat despre prietenia sovieto-franceza din timpul celui de-al doilea razboi mondial, sustine RFE. Scopul calatoriei, potrivit celor zece parlamentari, a fost de a intelege conditiile de trai ale populatiei din Crimeea si de a contracara, ceea ce ei au numit, dezinformarea presei occidentale, mai noteaza aceeasi sursa.

Radio Free Europe relateaza ca deputatul Yves Pozzo di Borgo, membru al partidului de centru-dreapta a lui Sarkozy, Uniunea pentru Miscarea Populara, a postat mai multe fotografii pe retelele de socializare. O poza cu un peisaj din Crimeea, postata de Borgo, este alaturata mesajului “Coasta de Azur sau Crimeea?”.

Potrivit New York Times, vizita demnitarilor francezi a inceput pe 23 iulie si a inclus un tur al oraselor din Crimeea, precum Ialta, Sevastopol si Simferopol. Marie-Christine Dalloz, un parlamentar din delegatia franceza, a declarat pentru agentia rusa Ria-Novosti ca: “Am vazut oameni fericiti. Am vorbit cu tineri. Imaginea este surprinzator de diferita decat cea prezentata de media”.

Radio Free Europe precizeaza ca autoritatile franceze au reactionat vehement la aflarea vestii. Astfel, ministrul de externe, Laurent Fabius, a declarat ca este socat in legatura cu vizita parlamentarilor, care incalca sanctiunile occidentale impuse Rusiei. “Daca intri in Crimeea fara permisiunea autoritatilor de la Kiev, atunci inseamna ca recunosti revendicarile teritoriale ale Kremlinului”, a precizat Fabius, citat de RFE.

Senatul francez transmite un mesaj in care ii avertizeaza pe cei zece parlamentari care au vizitat Crimeea, precizand ca actiunile acestora nu reprezinta intreg legislativul din Franta, potrivit RFE.

Ministrul de externe ucrainian a reactionat, criticand, de asemenea, vizita parlamentarilor francezi in Crimeea ca fiind iresponsabila si amenintand ca va lua masuri pentru a interzice accesul demnitarilor francezi in zona, noteaza jurnalistii de la Radio Free Europe.

Potrivit New York Times, mai multi politicieni europeni de extrema dreapta au inceput sa sustina Rusia lui Vladimir Putin, ca parte a opozitiei lor fata de Statele Unite. Vladimir Putin se bucura si de sustinerea lui Silvio Belusconi, fostul premier italian.