In jur de 1.000 de imigranti au incercat sa patrunda clandestin in noaptea de marti spre miercuri in tunelul de sub Canalul Manecii, dinspre Calais, nordul Frantei, pentru a ajunge in Marea Britanie, iar o persoana si-a pierdut viata, a declarat pentru AFP o sursa din politie.

EurotunelFoto: eurotunnelgroup.com

"Este foarte ingrijorator. Lucram indeaproape" cu autoritatile franceze pentru a face fata situatiei, a reactionat premierul britanic David Cameron in marja unei vizite in Singapore.

Ministrul britanic de Interne Theresa May va prezida o intalnire de urgenta a comitetului Cobra, format din ministrii si responsabilii cu securitatea pentru a discuta incidentele din Calais.

In ajun, Theresa May a primit vizita omologului sau francez, Bernard Cazeneuve, venit sa discute problema imigratiei.

In noaptea de marti spre miercuri, mai multi imigranti s-au catarat pe garduri si au intrat pe calea ferata, apoi s-au agatat de garniturile de tren care fac legatura intre cele doua tari.

Potrivit sursei din politie, au avut loc in jur de 1.500 de tentative de intrare clandestina in Eurotunel. Este posibil ca unii imigranti sa fi facut mai multe incercari de a intra in cursul aceleiasi nopti. "Nu sunt suprins de acest numar ridicat de imigranti. Un imigrant are doua sau trei tentative", a mai explicat sursa.

Persoana decedata, de origine sudaneza, avea "intre 25 si 30 de ani" si a fost lovit de un camion care facea manevre pentru a urca in tren, a declarat sursa din politie.

"Echipele noastre au gasit corpul (miercuri) dimineata iar pompierii au confirmat decesul persoanei", a declarat un portator de cuvant al Eurotunelului.

"Totul s-a intamplat in aceasta noapte, iar la ora 6:00 (ora 4:00 GMT, 7:00 ora Romaniei), politistii mai aveau o multime de munca", a adaugat purtatorul de cuvant, precizand ca i s-a raportat prezenta a "intre 500 si 1000 de imigranti" in apropierea zonei d eintrare in tunelul de sub Canalul manecii.

Aceasta este cea de a noua persoana decedata in Eurotunel de la inceputul lunii iunie.

Presiunea igratorie este foarte puternica in Calais, punctul de trecere de pe continentul european cel mai apropiat de Marea Britanie. Aceasta proximitate atrage, de ani de zile, in aceasta zona imigranti clandestini care incearca sa ajunga in ceea ce ei vad drept un "Eldorado" britanic.