Portretele regelui Felipe al VI-lea si ale tatalui sau, Juan Carlos, nu par sa fie pe placul unor primari de stanga din Spania, care au decis sa le elimine, readucand in centrul discutiei renuntarea la monarhia parlamentara si inlocuirea acesteia cu o republica, scrie AFP.

Primarita din Barcelona, Ada Colau, a lansat prima salva inalturand bustul lui Juan Carlos din sala de consiliu, joi, sub flashurile fotoreporterilor. Bustul din bronz se afla de peste 40 de ani in sala Consiliului municipal.

Primarita, aleasa in 13 iunie dupa ce a candidat din partea unei platforme cetatenesti care integra militanti si membri ai partidului antiliberal Podemos, a declarat ca e vorba de o "anomalie", in conditiile in care Juan Carlos nu mai este sef de stat din iunie 2014.

Adjunctul primarului, Gerardo Pisarello, a afirmat ca monarhia este legata istoric in Spania de "privilegii care nu sunt demne de secolul XXI".

La Zaragoza (centru) primaria condusa de Pedro Santisteve, de la Podemos, a incercat sa schimbe numele gimnaziului municipal Felipe al VI-lea cu numele unui antrenor local de baschet.

Jose Maria Gonzalez "Kichi", noul primar din Cadiz, (sud), tot de la Podemos, a inlocuit fotografia lui Juan Carlos care trona in biroul sau cu imaginea unui celebru anarhist din oras.

La aproape 80 de ani dupa razboiul civil (1936-1939) care s-a soldat cu infrangerea republicanilor si instalarea dictaturii lui Francisco Franco, pana in 1975, unii vad in aceste evenimente o "revansa istorica", intr-o tara unde ranile acestui conflict nu au fost complet inchise.

"Este revansa istorica a stangii celei mai extreme, care nu a participat la tranzitia" spre democratie, spune istoricul Abel Hernandez.

"Aceasta arata lipsa de sensibilitate fata de regele (Juan Carlos) care a participat 40 de ani la stabilitate si democratie", crede biograful oficial al regelui, Cesar de la Lama.

Juan Carlos a fost desemnat in fruntea spaniol de catre dictator si simbolizeaza, pentru partizanii sai, tranzitia reusita de la dictatura la o monarhie parlamentara.

Sfarsitul tabuului

In timpul acestei tranzitii, fosti franchisti, socialisti, comunisti si nationalisti catalani au redactat impreuna Constitutia din 1978, simbolul reconcilierii.

Atacand simbolurile sale, si textul fondator este pus in discutie. Din anii 2010, monarhia, afectata de scandalurile de coruptie in care a fost implicata fiica regelui, infanta Cristina, si sotul sau Inaki Urgandarin, nu mai pare de neatins.

Iar plecarea regelui Juan Carlos la o partida de vanatoare in Bostwana, in 2012, in plina criza, a pus paie pe foc.

Dupa abdicarea sa, fiul sau Felipe al VI-lea incearca sa repare blazonul casei regale, dar aceste noi evenimente arata ca eforturile sale sunt fragile.

A critica monarhia - in reviste satirice sau in arta, cu imaginea lui Juan Carlos sodomizat si vomitand flori expusa la muzeul de arta contemporana din Barcelona, este posibila. Iar sfarsitul acestui tabu castiga teren in lumea politica.

Ultimele evenimente "nu sunt pentru moment decat gesturi dar in spate exista ideea de a se renunta la monarhia parlamentara si de a o inlocui cu o republica", crede profesorul de drept constitutional de la UNED, Antonio Torres del Moral.

Podemos, a treia forta politica a tarii, vrea sa convoace o adunare constituanta care sa redacteze o noua constitutie si sa dezbata identitatea sefului statului.

"In Spania, ideologia republica este destul de extinsa, chiar daca nu e majoritara si aceasta tema va trebui abordata mai devreme sau mai tarziu", explica profesorul Moral.