Reprezentantii creditorilor Greciei au ajuns la Atena unde au inceput imediat discutii cu autoritătile elene pentru al treilea plan de salvare a tării, a anuntat Uniunea Europeană.

Discuțiile au ca scop să finalizeze noul împrumut pe trei ani pentru Grecia, de peste 82 de miliarde de euro, convenit la 13 iulie între liderii țărilor din zona euro după negocieri foarte tensionate.

"Echipe ale acestor institutii (n.r. UE, BCE si FMI) sunt deja în Atena si au inceput sa lucreze, în timp ce noi vorbim", a declarat Mina Andreeva, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene în cadrul unui briefing de presă, scrie publicatia Les Echos.

"Lucrările au început, ceea ce înseamnă că reprezentantii acestor institutii discută cu autoritătile elene", a spus oficialul european.

Andreeva a adaugat ca sunt asteptate noi reforme ale autoritătilor elene pentru a permite plata rapidă a unei parti din ajutorul Mecanismului european de stabilitate (MES), si ca "acest lucru este ceea ce se discută acum".

Atena și Bruxelles-ul doresc ca această negociere să se termine până în "a doua jumătate a lunii august". Grecia, rămasă fără lichidități, trebuie să ramburseze 3,19 miliarde de euro BCE la 20 august și apoi 1,5 miliarde FMI în septembrie.

Bursa s-ar putea redeschide marti

Redeschiderea bursei de la Atena, inchisa din 29 iunie, este anuntata in fiecare zi in ultima saptamana, data de 28 iulie fiind cel mai recent termen. Dar nici acesta nu a fost respectat asa ca investitorii inca mai asteapta.

Luni, 27 iulie, autoritatile din Grecia au spus ca piata bursiera ramane inchisa pana cand guvernul va publica o noua hotarare in acest sens.

Precizarea a venit la cateva ore dupa ce un purtator de cuvant al bursei de la Atena a spus pentru agentia Reuters ca activitatea s-ar putea relua marti.

Presa elena a scris luni seara ca Banca Centrala a Greciei a cerut BCE sa autorizeze redeschiderea bursei de la Atena, dar nu a primit inca un raspuns.