Marea Britanie cheltuieste 35 de milioane de euro pe saptamana pentru supravegherea sustinatorilor organizatiei teroriste Stat Islamic care se intorc din Siria si Irak, potrivit unor surse, relateaza site-ul publicatiei britanice Express, citat de Mediafax.

Potrivit unui expert al securitatii, Guvernul Marii Britanii investeste 25 de milioane de lire sterline (35 de milioane de euro) pe saptamana in operatiunile de supraveghere a celor 350 de cetateni britanici radicalizati care s-au intors din Siria si Irak. Fiecare cetatean este monitorizat de cate o echipa de zece persoane, costul acestei operatiunii fiind de 10.000 de lire (15 milioane de euro) pe zi.

"Este un numar enorm de potentiali teroristi, iar daca Guvernul isi face treaba asa cum pretinde, are nevoie de resurse vaste. (...) Pentru a urmari o persoana este efectiv nevoie de zece persoane sau mai mult, de 15 persoane, ceea ce va costa 10.000 de lire pe zi, fara a include masurile de monitorizare a telefoanelor mobile si a emailurilor", a declarat colonelul Richard Kemp, fostul presedinte al diziviei nationale de combatere a terorismului.

Politia si serviciile secrete deja supravegheaza mai mult de 2.000 de suspecti de terorism, iar recordul din 2014 privind arestarile suspectilor - au fost efectuate 385 de arestari in acest sens - a fost depasit in acest an.

Printre cei 2.000 nu se afla si cei 350 de cetateni britanici radicalizati care s-au intors din Siria, Irak sau Libia.