Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat o lipsa de "independenta" a Uniunii Europene fata de Statele Unite, intr-un interviu acordat radio-televiziunii elvetiene si postat luni pe site-ul sau, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Intrebat despre eventualitatea unui nou razboi in Europa, presedintele rus a raspuns: "Sper ca nu, dar ne-ar placea sa vedem Europa manifestandu-si mai mult independenta si suveranitatea".

In ceea ce priveste Franta si legaturile sale cu NATO, Putin a comentat ca, "daca, pentru a discuta afacerile interne cu partenerii nostri europeni trebuie sa mergem la Washington, e usor curios".

In acest interviu acordat RTS sambata trecuta la Sankt Petersburg, Putin a criticat rolul jucat de SUA in cursa inarmarii dar si recentele actiuni impotriva FIFA, pe care le catalogheaza drept "inacceptabile".

"Relansarea" cursei inarmarilor "este datorata SUA, iesirii unilaterale a SUA din tratatul antirachete balistice. Acest tratat era piatra unghiulara a intregului sistem international de securitate", a acuzat el.

In ceea ce priveste scandalul de la FIFA, Vladimir Putin acuza Washingtonul ca a actionat pentru propriile sale interese.

"SUA, cred ca e cunoscut, erau candidate pentru gazduirea Cupei Mondiale din 2022. Cei mai apropiati aliati ai lor din Europa, Marea Britanie, erau candidati pentru 2018. Iar aceasta lupta anticoruptie, asa cum este dusa, ma face sa ma intreb daca nu este o continuitate a luptei pentru campionatele din 2018 si 2022", a spus acesta.

"In niciun caz o tara, mare sau mica, nu se poate deplasa prin lume si sa ia pe cine ii convine sa il aduca in inchisorile sale", a continuat presedintele Rusiei.

Acesta a mai spus ca oameni ca Blatter ar merita premiul Nobel.

Intrebat despre partidele de extrema dreapta din Europa, unde politica lui Putin este sustinuta de o serie de lideri, Vladimir Putin a raspuns: "In lume si in tarile europene, se observa schimbari tectonice in opinia publica. Si asta in sensul unei aparari sporite a intereselor nationale".