Fondul Monetar International a avertizat luni ca perspectivele zonei euro sunt modeste si ca ar putea fi nevoita sa tipareasca mai multi bani decat isi planificase, transmite Reuters.

Prin comparatie, think thank-ul german Ifo a raportat o imbunatatire a increderii in cea mai mare economie din randul blocului monedei unice din care fac parte 19 natiuni.

Potrivit FMI, cresterea pe termen mediu va fi mai scazute decat se anticipase, astfel incat Fondul a recomandat Bancii Centrale Europene sa tina in functiune presa de bani, chiar si dupa termenul impus pentru sfarsitul anului viitor.

"Este important ca BCE sa intentioneze sa ramana pe cursul stabilit pana in septembrie 2016 iar asta, credem noi, va fi necesar", a aratat Mahmood Pradhan, vice- director al departamentului european din cadrul FMi, referindu-se la relaxarea cantitativa.

Eventualele probleme ale economiei mondiale, determinate de o incetinire economica in China, unde bursa a scazut cu peste 8% luni, afecteaza multe tari europene.

Increderea in sectorul manufacturier din Olanda, cu expunere imensa la comertul international prin mai multe porturi majore ale Europei, s-a diminuat in iulie, reflectand pesimismul companiilor fata de perspectivele pentru urmatoarele 3 luni.

Increderea consumatorilor si industriei finlandeze s-a diminuat si ea in iulie, comparat cu luna anterioara.

Insa datele sunt amestecate, informatii pozitive venind din raportul Ifo privind increderea in sectorul economic german, dupa doua luni consecutive de scadere si din anunt BCE privind o crestere a creditarii pentru achizitiile de case, ceea ce ar putea imbunatati economia blocului.

In raportul sau asupra zonei euro, FMI a aratat ca blocul monedei unice se intareste datorita preturilor scazute la titei si a actiunii bancii centrale, insa ca perspectivele pe termen mediu vorbesc de o potentiala crestere medie de doar 1%.

FMI arata ca produsul intern brut al zonei euro ar trebui sa creasca la 1,7% anul urmator, de la 1,5% in 2015, cu inflatie de 1,1% de la zero.

Reprezentantul FMI a avertizat, insa, ca "o lipsa cronica de cerere, bilanturile corporative si bancare defectuoase si productivitate slaba continua sa franeze procentul de ocupare a fortei de munca si investitiile.¬