Vicepresedintele Camerei Lorzilor din Marea Britanie a demisionat din functie si ar putea deveni primul lord exclus din parlament dupa ce tabloidul The Sun a difuzat, duminica si luni, fotografii si o inregistrare video in care acesta apare prizand cocaina in compania a doua prostituate, scrie AFP.

Lord John SewelFoto: Captura The Sun

Lordul scotian John Sewel, un barbat casatorit in varsta de 69 de ani, fost subsecretar de stat pentru Scotia in guvernul lui Tony Blair, apare intr-o inregistrare video publicata duminica de The Sun in compania a doua prostituate.

Acesta poate fi vazut cum prizeaza cocaina de pe pieptul uneia dintre femei cu ajutorul unei bancnote de 5 lire. Intr-o captura video este prezentat un cec de 200 de lire semnat de lord pentru una dintre prostituate.

"Aceste dezvaluiri despre comportamentul Lordului Sewel sunt socante si inacceptabile. Lordul Sewel a demisionat in aceasta dimineata din postul sau de presedinte al comisiilor parlamentare", titlul oficial care desemneaza rolul sau de vicepresedinte al camerei superioare a Parlamentului britanic, a declarat duminica, intr-un comunicat, presedintele camerei Lorzilor, baronesa Frances D'Souza.

"Aceste acuzatii grave vor fi transmise responsabilului pentru regulament al Camerei Lorzilor precum si politiei, pentru o ancheta de urgenta", a adaugat aceasta.

Camera Lorzilor are posibilitatea sa excluda din parlament un membru care nu respecta codul de conduita al institutiei.

Membru pe viata al Camerei Lorzilor dupa ce a fost innobilat de regina, Sewel ar putea deveni astfel primul lord exclus din Parlament, potrivit noilor reguli la introducerea carora a contribuit chiar el.

Acesta a lucrat la elaborarea unui cod de conduita care insista ca lorzii sa actioneze "cu altruism, integritate, simt al responsabilitatii, transparenta si cinste".

Luni, The Sun, cel mai vandut ziar din regat, a publicat noi fotografii cu cel pe care l-a poreclit "Lord Coke", in care acesta apare imbracat cu un sutien rosu.