Republicanul Mike Huckabee, unul dintre pretendentii la Casa Alba, l-a acuzat pe presedintele Barack Obama ca-i "aduce pe israelieni la usile cuptoarelor (crematoriilor)" prin acordul in dosarul nuclear iranian, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Huckabee se refera astfel, intr-un interviu pentru site-ul conservator Breitbart, la exterminarea a milioane de evrei de catre nazisti. In lagarele de exterminare, calaii gazau victimele si ardeau, dupa aceea, cadavrele in cuptoarele crematoriilor, pentru a se debarasa de ele.

Casa Alba nu reactionase inca, duminica, la aceasta comparatie, cea mai violenta dintre toate criticile aduse presedintelui Obama dupa incheierea unui acord asupra programului nuclear iranian intre marile puteri si Iran.

"Politica externa a acestui presedinte este cea mai iresponsabila din istoria Americii. Ea este atat de naiva, incat merge pana intr-acolo incat sa aiba incredere in iranieni", a acuzat Huckabee.

Acordul, care prevede un control strict al activitatilor nucleare iraniene in schimbul unei anulari a sanctiunilor a fost denuntat de catre premierul israelian Benjamin Netanyahu, ansamblul dreptei americane si o parte a taberei democrate a presedintelui.

Presedinta Partidului Democrat Debbie Wasserman Schultz i-a cerut, intr-un comunicat difuzat duminica, sa prezinte scuze.

"Acest discurs, desi banal in cadrul (alegerilor) primare ale Partidului Republican pentru presedintie, nu are ce cauta in politica americana", a subliniat ea.