Conservatorii premierului canadian, Stephen Harper, au revenit pe primul loc în intențiile de vot pentru alegerile parlamentare de la 19 octombrie, indică un sondaj publicat vineri în cotidianul National Post, potrivit AFP si Agerpres.ro

Partidul aflat la putere din 2006 obține 38% opinii favorabile în rândul alegătorilor canadieni, potrivit acestei anchete realizate prin telefon, pe 20 și 21 iulie, pe un eșantion de 5.147 de persoane din întreaga țară.

Formațiunea premierului în exercițiu se afla până acum aproape la egalitate cu opoziția, însă restituirea unor impozite familiilor cu copii mici pare să îi fi fost de ajutor.

"Aceasta a dus la apariția unei raze de soare și le-a permis să facă imediat un salt înainte" în sondaje, a declarat pentru National Post Quito Maggi, președinte al Mainstreet Research, institutul care a realizat ancheta de opinie.

Pe locul al doilea, NPD (Noul Partid Democrat, stânga), condus de Thomas Mulcair, adună 27% din intențiile de vot, față de 25% pentru Partidul Liberal (centru) al lui Justin Trudeau. Urmează Partidul Verde (6%) și separatiștii din Bloc québécois (4%).

În Canada, sistemul electoral fiind uninominal într-un singur tur, nu este necesară obținerea majorității locurilor din parlament pentru a forma guvernul.

Alegerile sunt programate pe 19 octombrie și, chiar dacă oficial campania electorală încă nu a demarat, conservatorii aflați la putere și adversarii lor din NPD și liberali străbat țara în lung și în lat de la începutul verii.

Un precedent sondaj, publicat săptămâna trecută, credita NPD cu 33% din voturi, conservatorii cu 29% și liberalii cu 26%.