Doi fosti detinuti ai inchisorii militare americane de la Guantanamo au fost arestati in Belgia si inculpati pentru "participare la activitatile unui grup terorist", a informat vineri parchetul federal belgian, care ii suspecteaza pe cei doi ca sunt membri ai unei filiere de recrutare a combatantilor pentru Siria, relateaza AFP.

Cei doi barbati sunt suspectati ca "au ajutat persoane care doreau sa ajunga in teatrul de operatiuni", a precizat pentru AFP un purtator de cuvant al parchetului federal, Jean-Pascal Thoreau.

In acest stadiu, nu exista elemente care sa indice ca acestia pregateau un atentat, a adaugat Thoreau.

Unul dintre cei doi fosti detinuti este Moussa Zemmouri, un belgian de origine marocana in varsta de 37 de ani, care a fost inchis la Guantanamo intre 2001 si 2005 pentru ca era suspectat ca face parte din Gruparea Islamica Combatanta Marocana (GICM), responsabila pentru atentatele de la Madrid si Casablanca.

Celalalt este un algerian, identificat de parchet drept Soufiane A. "Credem ca a trecut prin Siria", a explicat purtatorul de cuvant al parchetului federal, care in Belgia este insarcinat cu cazurile de terorism.

Cei doi barbati se aflau sub supravegherea atenta a autoritatilor belgiene, ceea ce le-a permis sa descopere ca acestia participau la pregatirea unui jaf intr-un bloc de apartamente din Hoboken, in regiunea Anvers (nord), potrivit aceleiasi surse.

Patru barbati, printre care algerianul Soufiane A., au fost retinuti joi in zori in apropierea acestui imobil, chiar inainte de a trece la actiune. Moussa Zemmouri a fost retinut putin mai tarziu.

Cei cinci au fost inculpati de catre un judecator de instructie din Bruxelles de "furt comis in grup, pe timp de noapte, cu utilizarea unei arme (gasite in masina lor) si a unui autovehicul", a explicat Thoreau.

Cei doi fosti detinuti de la Guantanamo au fost de asemenea inculpati si pentru "participare la activitatile unui grup terorist", a precizat purtatorul de cuvant.

Ancheta "va determina rolul fiecaruia", a adaugat el. Suspectii, plasati in detentie provizorie, vor comparea la inceputul saptamanii viitoare in fata Camerei de Consiliu, o jurisdictie de instructie care va decide daca ii mentine sau nu in detentie.