Autoritatile ungare au transportat intr-un vagon care avea usile blocate zeci de imigranti extracomunitari, inclusiv copii, intr-un tren intercity, initiativa fiind criticata de adversarii Guvernului de dreapta de la Budapesta, informeaza Mediafax.

Imigranti in trenFoto: Agerpres/EPA

Un vagon suplimentar a fost adaugat unui tren intercity care a circulat joi pe ruta Pecs - Budapesta. Potrivit publicatiei italiene Il Secolo XIX, vagonul in care erau zeci de imigranti, inclusiv copii si femei, a avut usile blocate, pentru a se evita fuga extracomunitarilor.

Pe geamurile vagonului era urmatorul mesaj: "Acest vagon circula cu usile inchise". Autoritatile ungare au explicat ca masura a avut rolul de a evita coborarea imigrantilor si disparitia acestora pe teritoriul Ungariei.

Cel mai probabil, persoanele transportate in acest vagon special au fost imigranti extracomunitari depistati in sudul Ungariei si transferati la centre speciale din Budapesta.

Criticii Guvernului Orban compara transportarea imigrantilor cu transferurile spre lagare naziste

Politicieni si presa de opozitie din Ungaria au criticat transportarea a zeci de extracomunitari intr-un vagon de tren care avea usile blocate, comparand situatia cu transferul evreilor, in anul 1944, spre lagare de concentrare naziste.

Este o situatie asemanatoare cu cea din anul 1944, cand o jumatate de milion de evrei din Ungaria au fost transferati cu trenuri speciale spre lagare de concentrare naziste, a afirmat un politician de stanga, sub protectia anonimatului.

"Lupta impotriva incalcarii drepturilor omului in materie de imigratie este deja pierduta", a comentat cotidianul de centru-stanga Nepszabadsag, prima publicatie care a relatat despre vagoanul special.

Organizatia pentru drepturile omului Amnesty International a cerut Ungariei pe 7 iulie sa aplice proceduri "corecte si eficiente" imigrantilor ilegali care ajung la granitele sale.

Aproape toti imigrantii care ajung in Ungaria din Grecia via Macedonia si Serbia au afirmat ca sunt supusi abuzurilor sau altor practici ilegale, a afirmat Amnesty International intr-un raport prezentat la Budapesta.