Primul vaccin anti-malarie a primit vineri unda verde din partea autoritatilor farmaceutice de reglementare, care au apreciat ca acesta este sigur si eficient pentru a fi folosit la bebelusii din AFrica ce risca sa faca boala raspandita de tantari, scrie Reuters.

Mosquirix, dezvoltat de GlaxoSmithKline si de PATH Malaria Vaccine Initiative este primul vaccin impotriva unei boli parazitare aprobat pentru uz uman si ar putea sa previna milioane de cazuri ale acestei boli mortale.

Totusi, pana sa fie folosit in Africa mai sunt cateva obstacole de trecut, inclusiv castigarea increderii guvernelor si altor finantatori in faptul ca merita folosit, in conditiile in care ofera doar o protectie partiala.

Mosquirix, cunoscut si ca RTS,S si partial finantat de Fundatia Bill si Melinda Gates, va fi evaluat si de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care a anuntat ca va incepe in octombrie sa studieze cand si unde poate fi folosit.

OMS intentioneaza sa faca o recomandare pana in noiembrie.

Malaria este una din bolile care ucide cei mai multi copii in lume, din cauza ei murind un copil pe minut.

Infecteaza circa 200 de milioane de oameni pe an si a ucis, potrivit estimarilor, 584.000 de oameni in 2013, o vasta majoritate fiind bebelusi din Africa sub-sahariana.