Planul de investitii Juncker, care are ca scop stimularea economiei UE cu 315 miliarde de euro, a primit unda verde de la Parlamentul European in iunie. Cum va functiona Fondul european pentru investitii strategice? Explica EuroparlTV.

Planul JunckerFoto: Europarl.eu

Anul trecut, in noiembrie, presedintele nou ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat planul de investitii. In iunie, in plen, deputatii europeni au aprobat Fondul european pentru investitii strategice, dar au si modificat structura sa financiara. Parlamentul are si dreptul de a aproba cadrele de conducere si au asigurat controlul democratic.

Parlamentul a aprobat regulile Fondului cu 464 de voturi pentrum 131 impotriva si 19 abtineri. Votul marcheaza sfarsitul unui proces legislativ rapid, care demonstreaza angajamentul Parlamentului fata de acest Plan.

Bugetele pentru cercetare si retele - protejate

Parlamentul a cautat sa imbunatateasca structura de finantare a fondului de garantie pentru Plan, regulile de administrare a fondului, mecanismele de functionare si responsabilitatea democratica. Principalele reusite sunt urmatoarele:

diminuarea taierilor bugetare pentru programul european de cercetare si inovare Orizont 2020 si al Mecanismului pentru Interconectarea Europei (CEF - pentru conectarea retelelor europene de energie, transport si digitale) cu 1 miliard de euro. Orizont2020 si CEF, doua dintre cele trei surse de finantare pentru garantia UE care sprijina Planul, vor contribui acum cu 2,2 miliarde si, respectiv, 2,8 miliarde de euro, adica 500 milioane de euro mai putin decat fusese propus initial...

material integral pe EurActiv.ro