Vladimir Putin, Francois Hollande, Angela Merkel si Petro Porosenko au lansat un apel joi seara, in cursul unei discutii telefonice, la "aplicarea completa a acordului de incetare a focului", potrivit unui comunicat al presedintiei franceze, citat de AFP.

Liderii rus, francez, german si ucrainean "au subliniat importanta respectarii angajamentelor asumate la Minsk in februarie cu privire la retragerea armelor grele de pe linia de contact, aplicarea completa a acordului de incetare si accesul Misiunii speciale de observatie a OSCE", Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, conform documentului.

Ei au "salutat intentia partilor de a discuta despre alegerile locale si regimul descentralizarii, pe 28 iulie, in cadrul grupului de lucru de la Minsk responsabil cu chestiunile politice". Comunicatul Palatului Elysee mai mentioneaza "importanta stabilirii unei singure date pentru organizarea alegerilor locale in intreaga Ucraina, inclusiv in anumite sectoare din regiunile Donetk si Lugansk", citeaza Agerpres.

In ce priveste problemele de securitate, ei au "luat act de acordurile gasite pentru retragerea tancurilor si artileriei grele la 15 kilometri de o parte si de alta a liniei de contact, in cadrul grupului de lucru de la Minsk responsabil cu chestiunile de securitate". Cei patru lideri si-au exprimat dorinta ca aceste acorduri sa fie semnate cat mai curand posibil si ca un dispozitiv de observatie efectiv al Misiunii speciale de observatie (a OSCE) sa fie amplasat de-a lungul liniei de contact", precizeaza comunicatul.

In timp ce Rusia a cerut demilitarizarea satului Sirokine, din apropiere de Mariupol ￯ ultimul mare oras din zona de conflict aflat in continuare sub controlul fortelor ucrainene￯, cei patru lideri "au luat act de retragerea fortelor separatiste si au cerut Misiunii speciale de observatie a OSCE si Comisiei de control si coordonare a armistitiului (JCCC) sa gaseasca solutii practice, cel mai tarziu pe 3 august, pentru retragerea trupelor ucrainene si instalarea Misiunii speciale de observatie a OSCE" in aceasta zona.

Ultima discutie telefonica intre cei patru lideri a avut loc pe 17 iulie, reaminteste AFP.