Aproximativ 40 de imigranti se pare ca si-au pierdut viata miercuri dimineata in naufragiul unei barci pneumatice in largul coastelor libiene, potrivit unor marturii ale supravietuitorilor adunate joi seara de Inaltul Comisariat pentru Refugiati al Natiunilor Unite (UNHCR), transmite AFP si Agerpres.

"Colegii mei sunt pe cale de a-i interoga pe supravietuitorii acestui naufragiu, ajunsi in cursul dupa-amiezii la Augusta (Sicilia), si le-au vorbit despre 35 pana la 40 de persoane disparute in mare", a declarat purtatorul de cuvant al UNCHR in Italia, Federico Fossi.

Potrivit UNCHR, acesti imigranti ilegali sunt mai ales barbati din Africa Subsahariana (Somalia, Eritreea, Benin si Mali).

Jurnalul italian La Repubblica a scris despre un convoi format din trei barci pneumatice plecat din Tripoli, dintre care una, cu vreo 120 de persoane la bord, a inceput sa ia apa inainte de a se scufunda. Imigrantii cazuti in apa au fost salvati de o nava comerciala, apoi de un vas militar german, Holstein, care a adus la mal 283 de refugiati.

Unul dintre acestia, un tanar de 22 de ani originar din Ghana, a afirmat ca peste 30 de persoane si-au pierdut viata in naufragiu.

Membrilor organizatiei umanitare Save the Children, acesti barbati le-au povestit ca printre disparuti se afla femei si copii.

"Am vorbit cu mai multi dintre ei si versiunile sunt concordante. Am in fata un baiat care plange din cauza ca si-a pierdut fratele. Victimele ar fi toate originare din Africa Subsahariana", a precizat purtatoarea de cuvant a organizatiei, Giovanna di Benedetto, citata de La Repubblica.

Conform estimarilor Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), prezentate la 10 iulie, peste 150.000 de imigranti au ajuns in Europa prin Marea Mediteraneana de la inceputul anului, dintre care jumatate in Italia, unde sosirile sunt superioare recordurilor inregistrate in 2014, iar restul in Grecia, unde debarca acum in fiecare zi in jur de 1.000 de refugiati.

In largul Libiei, in timpul traversarii lor periculoase si-au pierdut viata mai mult de 1.900 de persoane in acest an.