Amnesty International, grupul ce promoveaza a drepturilor omului, anunta ca 694 de oameni au fost condamnati la moarte in ultimele 6 luni in Iran, aproape atingand deja numarul executiilor stabilite in 2014, anunta The Guardian.

Se crede ca autoritatile iraniene ar fi executat aproximativ 700 de oameni in prima jumatate a anului 2015, conform rapoartelor stranse de Amnesty International, astfel depasind cu mult numarul de executii declarate in mod oficial de autoritatile de la Teheran.

Organizatia pentru drepturile omului anunta ca "rapoarte credibile" ridica numarul executiilor din perioada ianuarie - 15 iulie, la 694 de oameni, echivalentul a 3 executii pe zi.

Said Boumedouha, directorul Amnesty International delegat pentru programul din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, a declarat ca: "Numarul executiilor din prima jumatate a anului surprinde un tablou sinistru al masinariei de stat ce face apel la omoruri in masa, premeditate si sanctionate in mod legal. Daca autoritatile iraniene mentin aceasta rata de executii, s-ar putea ajunge la peste 1000 de omoruri sanctionate de stat, pana la sfarsitul anului (...) Apelul la pedeapsa cu moartea este intotdeauna aberant, insa ingrijorarea este cu atat mai mare cu cat se intampla intr-o tara precum Iran, unde procesele sunt in mod evident nedrepte."