Presedintele polonez in exercitiu, liberalul Bronislaw Komorowski, a promulgat joi legea ce prevede ca, incepand de anul viitor, bugetul apararii va fi de cel putin 2% din PIB, decizie luata in contextul temerilor ca actualul conflict din Ucraina s-ar putea extinde, transmite agentia EFE, citata de Agerpres. "Aceasta crestere a cheltuielilor este un exemplu pentru aliatii nostri si un raspuns la actiunile Rusiei", a afirmat presedintele polonez, la ceremonia de ratificare. Ea "presupune un efort economic enorm pentru statul polonez si un mare efort pentru guvern, care va trebui continuat in viitor", a adaugat Komorowski, care a pierdut alegerile prezidentiale in fata conservatorului nationalist Andrzej Duda, ce urmeaza sa preia atributiile de presedinte pe 5 august.

Alocarea a cel putin 2% din PIB pentru aparare este o solicitare ce a fost reinnoita statelor membre ale NATO la ultimul summit al Aliantei, in prezent numai cateva tari indeplinind aceasta conditie. Pentru anul in curs, bugetul polonez al apararii a fost stabilit la 1,95% din PIB.

Andrzej Duda- care va prelua oficial atributiile de presedinte pe date de 5 august - s-a aratat la randul sau favorabil cresterii cheltuielilor militare, dar a cerut ca noul armament ce va fi achizitionat sa fie de productie nationala sau sa fie realizat in cooperare cu societati poloneze.

Bronislaw Komorowski a subliniat in discursul sau ca suplimentarea bugetului apararii va permite, de exemplu, achizitionarea de avioane F-16. "Cu ani in urma, multi membri ai NATO au spus ca vor reduce cheltuielile militare, dar astazi revenirea la nivelul de 2% din PIB presupune o victorie a bunului simt si un raspuns, desi inca insuficient, in fata cresterii cheltuielilor militare ale Rusiei in ultimul deceniu", a aratat presedintele polonez in exercitiu.