Secretarul american al Apararii, Ashton Carter, a sosit joi intr-o vizita-surpriza la Bagdad, pentru a evalua progresele facute de Guvern privind diviziunile sectare din Irak si a primi detalii despre sprijinul acordat armatei irakiene in vederea recuceririi orasului Ramadi, ocupat de gruparea Statul Islamic. Aceasta este prima vizita a lui Carter in Irak de la preluarea functiei de secretar al Apararii, in februarie.

Carter nu va anunta schimbari majore in strategia SUA sau suplimentarea efectivelor americane. Cei aproximativ 3.360 de militari americani din Irak sunt implicati in special in instruirea trupelor irakiene, consilierea comandantilor irakieni privind planurile de lupta si asigurarea securitatii personalului si obiectivelor americane.

Statele Unite, alaturi de cativa parteneri, efectueaza de asemenea raiduri aeriene impotriva gruparii Stat Islamic, care ocupa vaste teritorii din Irak.

Vizita intervine insa intr-un moment important pentru Guvernul irakian, care a anuntat o contraofensiva pentru recucerirea orasului Ramadi, capitala provinciei Anbar. Asaltul asupra orasului nu a inceput insa, dar un purtator de cuvant al Pentagonului, colonelul Steve Warren, a afirmat ca ar putea incepe in cateva saptamani.

Dupa ce trupele irakiene au abandonat orasul Ramadi in luna mai, oferind gruparii Stat Islamic cea mai mare victorie din 2015, Carter a apreciat ca armata irakiana "nu a dovedit vointa de lupta".

El a notat ca fortele irakiene nu erau depasite numeric la Ramadi, dar pur si simplu si-au abandonat armele si echipamentul, inclusiv zeci de tancuri americane, vehicule blindate si artilerie, care au intrat in arsenalul gruparii Statul Islamic.

Colonelul Steve Warren, care calatoreste alaturi de Carter, a declarat ca in Ramadi se afla intre 1.000 si 2.000 de combatanti ai gruparii Stat Islamic. El nu a precizat cati militari irakieni vor participa la contraofensiva din Ramadi, dar a afirmat ca in zona sunt "cateva mii" de soldati disponibili.

Warren a adaugat ca in prezent fortele irakiene efectueaza "operatiuni de izolare" in jurul orasului Ramadi, ceea ce inseamna intreruperea rutelor de aprovizionare ale extremistilor.

Pierderea orasului Ramadi a fost un regres major pentru Irak, inclusiv din punct de vedere psihologic, ceea ce a insemnat o noua amanare a tentativei de recucerire a unui oras cu o importanta strategica si mai mare, Mosul, ocupat de SI in iunie 2014.