Mii de manifestanti proisraelieni au protestat miercuri in Times Square din New York, pentru a cere Congresului american sa respinga acordul nuclear cu Iranul, relateaza Mediafax citand Radio Free Europe/Radio Liberty.

Protestatarii, printre care se aflau politicieni republicani si grupuri evanghelice si evreiesti, au scandat "Omorati acordul" (Kill the deal), pe care l-au denuntat drept o amenintare la adresa Israelului si a securitatii globale.

Jeffrey Wiesenfeld, coorganizator al Mitingului Stop Iranul, a apreciat ca 10.000 de persoane au participat la protest.

"Suntem aici in calitate de americani pentru a spune cu o singura voce 'Stop Iranul acum, respingeti acest acord'", a declarat George Pataki, un fost guvernator republican al statului New York.

Alan Dershowitz, un profesor de drept de la Harvard cu opinii politice liberale, a afirmat in fata protestatarilor ca democratia a fost ignorata, pentru ca administratia Barack Obama a negociat acordul fara aprobarea Congresului.

Iranul si marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franta, Rusia, China si Germania) au ajuns, pe 14 iulie, la un acord privind programul nuclear iranian, care a fost aprobat luni de Consiliul de Securitate al ONU.

Acordul include un compromis intre Washington si Teheran care va permite inspectorilor ONU sa solicite vizite la obiective militare iraniene, in cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspectii inopinate. In cazul in care Iranul respinge o cerere de inspectie, o comisie de arbitraj formata din reprezentanti iranieni si ai marilor puteri va decide daca vizita trebuie permisa sau nu.

Lipsa dreptului automat de a efectua inspectii ar putea oferi Teheranului timp sa musamalizeze eventualele nereguli pana la efectuarea vizitei. O concesie facuta de Iran este mentinerea sanctiunilor privind rachetele pentru inca opt ani si a embargoului privind armele pentru cinci ani.