Unele comunitati din Irak se bazeaza tot mai mult pe gruparea Statul Islamic (SI) pentru ajutor umanitar, in conditiile in care ONU si donatorii internationali se lupta sa tina pasul cu nevoile in crestere ale tarii, a avertizat miercuri un oficial al ONU, citat de DPA, transmite Agerpres.

Intr-o informare catre Consiliul de Securitate al ONU, Jan Kubis, seful misiunii ONU in Irak, a declarat ca, in conditiile in care 8,2 milioane de irakieni au nevoie urgenta de asistenta, fondurile internationale sunt pe sfarsite, punandu-i pe oameni in situatia de a solicita ajutor de la gruparea jihadista.

"Suntem foarte ingrijorati de informatiile ca familii si comunitati sunt fortate sa solicite ajutor vital gruparii SI, in timp ce programe finantate de ONU se inchid din lipsa de finantare", a declarat Kubis in fata Consiliului.

"Cer insistent comunitatii internationale sa faca mai mult pentru a ajuta comunitatile irakiene extrem de vulnerabile", a mai spus el.

Kubis a afirmat ca peste trei milioane de irakieni au fost stramutati din cauza expansiunii violente a gruparii SI in tara si un alt milion de irakieni ar urma sa aiba aceeasi soarta in urmatoarele luni.

El a avertizat ca, de cand gruparea extremista a inceput sa castige teren vara trecuta, Irakul "a trecut printr-una dintre cele mai dificile perioade ale istoriei sale moderne".