Autoritatile ucrainene au promis miercuri sa faca tot posibilul pentru a asigura revenirea in tara si judecarea fostului presedinte Viktor Ianukovici, aflat in exil in Rusia, dupa suspendarea neasteptata de catre Interpol a mandatului de urmarire impotriva acestuia, relateaza AFP.

Viktor IanukoviciFoto: Agerpres

"Avocatii lui Ianukovici au depus plangere si din acest motiv notificarea rosie a fost retrasa de pe site-ul Interpolului", a explicat pentru AFP deputatul Anton Gerashchenko, consilier al ministrului ucrainean de interne.

Viktor Ianukovici a fost destituit de catre Parlament in februarie 2014, dupa trei luni de proteste pro-europene impotriva regimului sau, revolte ce au fost reprimate violent in Piata Maidan din Kiev. Ulterior, el a fugit in Rusia. Ianukovici este inculpat in Ucraina pentru "crime in masa", "uzurpare de putere" si "furt din proprietatea statului pe scara larga".

Potrivit fisei emise de Interpol, el era cautat pentru escrocherii financiare, "sustragere, deturnare sau conversie de bunuri prin practici frauduloase, comise pe scara larga sau in banda organizata".

Chestionat de AFP, Interpolul a informat ca notificarea rosie a fost retrasa de pe site pana la o noua decizie si "nu mai poate fi accesibila in baza de date pentru tarile membre" ale organizatiei de cooperare politieneasca cu sediul la Lyon.

Avocatii apararii, din cadrul firmei Joseph Hage Aaronson, cu sediul la Londra, au afirmat intr-un comunicat ca aceasta decizie a fost luata deoarece "acuzatiile penale aduse de noile autoritati ucrainene impotriva presedintelui Ianukovici au fost parte din persecutia politica lansata impotriva sa".

Kievul va trebui, astfel, sa prezinte noi elemente pentru a dovedi temeinicia acuzatiilor sale in fata Interpol sau in fata unui tribunal din Lyon, potrivit autoritatilor ucrainene.

Parchetul general ucrainean, care citeaza o scrisoare a Interpol, a precizat ca notificarea ce il viza pe Ianukovici a fost suspendata "pana la noua sesiune ce ar urma sa aiba loc pe 23-25 septembrie".

"Ianukovici poate angaja 300 de avocati pentru a tergiversa procesul sau", a acuzat Gerashchenko. "Obiectivul Ucrainei este de a prezenta un dosar si de a furniza probe pentru ca tribunalul francez sa nu mai aiba dubii", a subliniat acesta.