Autoritatile din Texas au publicat marti imagini care arata arestarea de catre un ofiter de politie alb a unei femei tinere de culore, neinarmate in timpul unui control in trafic. Tanara a decedat in detentie. O ancheta a fost deschisa pentru a determina cauzele mortii sale.

Difuzarea unor astfel de imagini de catre Departamentul de Siguranta Publica vine pe fondul acuzelor privind folosirii fortei excesive de catre politia din Statele Unite si a actelor de violenta comise de politisti albi impotriva cetatenilor de culoare.

Autoritatile au declarat initial ca moartea Sandrei Bland, in varsta de 28 de ani, survenita la 13 iulie in inchisoarea din Waller, semana cu o sinucidere prin spanzurare. Imaginile de la arestarea sa inregistrate de cameara montata pe bordul vehiculului politistului alb care a oprit-o initial pe tanara femeie, arata ca el ii reproseaza ca nu a semnalizat cand a schimbat banda de mers. Tonul celor doi urca apoi.

Tanara refuza sa iasa din vehicul sau si ofiterul amenintand-o cu ceea ce pare a fi un pistol Taser, o scoate cu forta din masina pe tanara Bland, inainte de a o incatusa.

Scena urmatoare are loc in apropierea vehiculului, dar in afara zonei de acoperire a camerei de inregistrat. Se aud tipetele si insultele femeii care il acuza pe politist ca a lovit-o cu capul de pamant. Politistul o acuza pe tanara ca l-a lovit si ca s-a opus arestarii.

Tanara care, conform documentelor judiciare publicate marti, a fost retinuta pentru atacarea unui reprezentant al politiei, a fost gasita moarta in celula sa la trei zile dupa arestare. Rudele au spus ca fata calatorea in Texas pentru un interviu de angajare si nu avusese nicio tendinta de sinucidere. Funeraliile vor avea loc sambata, in Illinois, statul sau natal.

Ofiterul de politie care apare in imaginile video de atunci a fost suspendat. El a spus ca a folosit forta dupa ce tanara l-a lovit cu coatele. In inregistrare se aude cum Sandra Bland se plange ca sufera de epilepsie. Politistul ii raspunde: "Trebuia sa te gandesti la asta inainte sa te opui" arestarii.