Premierul grec Alexis Tsipras se confrunta miercuri cu o noua provocare politica: stoparea eroziunii majoritatii de care dispune in Parlament, chemat sa aprobe un nou pachet de reforme cerut de creditorii tarii inainte de aprobarea finantarii internationale, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Adoptarea acestui text - o reforma a justitiei si transpunerea unei directive europene privind bancile - de catre o majoritate din cei 300 de deputati nu starneste emotii dar suspansul este legat de atitudinea deputatilor Syriza, partidul stangii radicale condus de primul ministru.

Decizia de a accepta in urma cu zece zile pachetul de austeritate impus de creditorii internationali, in schimbul evitarii unei posibile iesire a Greciei din zona euro, a provocat cea mai importanta criza din partidul stangii radicale Syriza: dezertarea a 32, respectiv 39, daca se iau in calcul absentele si abtinerile, dintre cei 149 de deputati ai grupului parlamentar, ostili continuarii austeritatii.

Un nou vot pentru un al doilea set de masuri este prevazut in noaptea de miercuri spre joi, in Parlament, etapa a doua spre finalizarea acordului incheiat in 13 iulie intre Atena si liderii zonei euro, privind acordarea unui credit de peste 80 de miliarde de euro. Acest vot este considerat un nou test pentru guvern, aflat la putere de doar sase luni.

Presiune, stanjeneala

Dizidentii nu au renuntat la fotoliile de deputat si chiar si-au afirmat "sustinerea pentru guvern", dar premierul a criticat comportamentul lor contrar "principiilor camaraderiei si solidaritatii".

"Citesc declaratii eroice dar nu exista nicio propunere alternativa" planului creditorilor, le-a spus Alexis Tsipras colaboratorilor sai, potrivit unei surse guvernamentale.

Pentru a adopta masurile de austeritate, Tsipras a fost nevoit sa se bazeze pe cele 13 voturi ale partenerului sau de guvernare, partidul Anel, si pe cele 106 voturi ale opozitiei.

"Exista o presiune si o stanjeneala in sanul partidului, este vorba de situatii inedite pentru Syriza", considera Costas Zachariadis, membru al comitetului central al Syriza, cae spune ca "a fost nevoie de o alegere urgenta, semnarea acordului, pentru a nu ne trezi intr-o situatie incontrolabila de prabusire a bancilor".

Peste jumatate dintre cei 201 de membri ai comitetului central, organ principal de conducere a partidului, dar care nu contine decat cinci sau sase deputati, au cerut saptamana trecuta "convocarea imediata a organului pentru protejarea unitatii sale".

Pasul inapoi

"Acordul constituie o lovitura de stat impotriva guvernului grec, si are ca obiectiv exterminarea exemplara a unui popor care a crezut ca ar putea avea alta cale in afara modelului neoliberal si a austeritatii extreme", se arata in acest comunicat.

"Distanta politica si psihologica este evidenta intre diferitele curente si guvern", spune Zachariadis. "Trebuie sa decida ce vor, fie se despart, fie continuam impreuna", a spus el.

Pentru Vassiliki Georgiadis, profesor de stiinte politice la Universitatea Panteion din Atena, "ruptura cu deputatii proveniti in special din Platforma de stanga - aripa dura a partidului, in care mai multi membri s-au pronuntat pentru iesirea din zona euro - ar fi singura solutie".

Syriza a fost aleasa la finele lui ianuarie dupa ce a promis finalul politicilor de austeritate si numerosi alegatori si partizani ai Syriza se simt tradati dupa noul pachet de masuri de austeritate.

Vassiliki Georgiadis crede ca Alexis Tsipras isi va continua mandatul bazandu-se pe partidele de opozitie pentru promovarea legilor dificile.

"Nu e primul guvern minoritar in Europa", spune ea, spre deosebire de unii analisti care se asteapta la alegeri anticipate in toamna.

"Politica e utila cand este pentru binele poporului, chiar cu pretul de a face un pas inapoi", spunea luni noul purtator de cuvant al guvernului, Olga Gerovassili, care a respins eventualitatea unor alegeri anticipate.

"Noul Tsipras"

New York Time noteaza ca, daca in urma cu sase luni Tsipras era perceput ca tanarul idealist radical dedicat schimbarii clasei politice care conducea Grecia si un adversar feroce al politicilor de austeritate, acum apare din negocierile cu creditorii un om total diferit: un politician popular, abil si pragmatic, care sustine exact masurile pe care a promis sa le eradicheze, in campania electorala.

Suporterii Syriza pot fi socati de noul Tsipras, care cunoaste in cele mai mici detalii noul plan negociat si care argumenteaza ca acesta ar putea contine o serie de reforme de care Grecia are mare nevoie.

Recent, intr-o emisiune televizata, Tsipras a spus ca o reforma a sistemului de pensii este necesara chiar si fara cererea creditorilor internationali.

"Nu cred ca trimiterea la pensie a oamenilor la 45 sau 50 de ani reprezinta o politica progresiva", a spus el.

Aris Chatzistefanou, un ziarist de stanga, spune ca Tsipras, cu fata trasa din cauza nesomnului, si-a uitat copilaria. "Asta putem spune cu siguranta. Baiatul cu tricoul cu Che Guevara, l-am pierdut".

Altii spun insa ca Tsipras devine exact ceea ce tara are nevoie, un politician capabil sa construiasca un bazin electoral si mai amplu, atragand si mai multi alegatori de centru, care vor sa ramana in zona euro dar sunt satui de vechile partide politice, care nu au reusit sa evite ca povara austeritatii sa cada pe spatele celor saraci si al salariatilor.