Grecia risca sa se confrunte cu un val de companii fortate sa se inchida in decurs de cateva saptamani din cauza restrictiilor asupra transferurilor externe, care au ramas in vigoare dupa deschiderea bancilor la inceputul acestei saptamani, a avertizat marti seful Camerei de Comert de la Atena, citat de Reuters.

Intr-o scrisoare adresata ministrului Finantelor, Constantinos Michalos a aratat ca restrictiile inseamna ca firmele care se bazeaza pe furnizori externi nu isi pot plati facturile, fapt ce creaza "probleme uriase" in mai multe sectoare.

"Trebuie sa va spunem ca vasta majoritate a companiilor grecesti sunt la un pas distanta sa fie fortate sa isi inchida operatiunile", arata seful camerei de Comert in scrisoarea facuta publica.

Michalos a precizat ca, in cazul in care controalele de capital raman in vigoare pana la mijlocul lunii august, companiile vor incepe sa intre in faliment.

Ministerul nu a dat un raspuns deocamdata.

In urma acordului de saptamana trecuta cu creditorii externi, care a deblocat pentru sectorul bancar creditul de urgenta al Bancii Centrala Europene, sucursalele bancare au fost redeschis saptamana aceasta, cu limite de retragere putin mai flexibile.

Insa, daca masura a fost binevenita pentru persoanele fizice, scrisoarea camerei de Comert de la Atena este cel mai recent semn ca incheierea "vacantei bancare" nu aduce beneficii asemanatoare si pentru firme.

"Toti banii pe care tara i-a primit n zilele de dupa acord au plecat pe salarii si pensii, si pentru reaprovizionarea bancomatelor cu numerar. Nu a fost nici alocare pentru tranzactiile bancare pentru companii", a declarat Michalos pentru Reuters.

El a dat exemplul unei mari companii din sectorul alimentar, care a transmis comitetului instituit pentru a aproba operatiuni straine o solicitare pentru permisiunea de a plati 650.000 de euro pentru materii importate. Doar 9.000 de euro au fost aprobati.

"Nici macar nu este amuzant. Compania va fi in imposibilitatea de a functiona, si sunt unii dintre cei mai mari jucatori de pe piata greaca", a declarat seful Camerei de Comert pentru Reuters. "Cum vor ramane deschisi si cum isi vor tine angajatii daca nu pot produce?"