Statul Islamic foloseste teroarea pentru a-si supune oamenii si pentru a-si speria dusmanii. Cucereste teritorii, distruge monumente antice, macelareste minoritati, forteaza femei sa intre intr-o viata de sclavie sexuala si transforma copii in criminali. Insa oficialii sai par sa fie rezistenti la mita, si, macar din acest punct de vedere a reusit sa depaseasca guvernele corupte din Siria si Irak, au declarat experti si rezidenti pentru New York Times.

Mormantul profetului Iona, distrus cu barosul de jihadisti membri ai SI Foto: Captura Youtube.com

"Poti sa calatoresti din Raqqa pana la Mosul si nimeni nu va indrazni sa te opreasca chiar daca ai la tine un milion de dolari. Nimeni nu ar indrazni sa ia nici macar un dolar", a declarat Bilal, un locuitor din Raqqa, capitala de facto a Statului Islamic in Siria.

Statul Islamic, cunoscut si ca ISIS, ISIL si Daesh, a functionat initial doar ca organizatie terorista, una chiar mai sangeroasa decat al-Qaeda. Apoi a inceput sa cucereasca teritorii, si, din ce in ce mai mult, "grupul se transforma intr-un stat functional care foloseste violenta extrema - teroarea - drept unealta", arata publicatia americana.

NY Times adauga ca Statul islamic a adus o oarecare doza de stabilitate intr-o regiune afectata de razboi si haos, ocupand un spatiu lasat gol de guverne corupte si ineficiente care foloseau de asemenea violenta, insa in alta forma - arestari, tortura si detentie.

Desi nimeni nu prevede ca Statul Islamic va deveni un stat functional si care sa poata fi tras de raspundere in cadrul normelor internationale, grupul a inceput sa ia acel tip de masuri asociate cu guvernarea: eliberarea de carti de identitate pentru cetateni, promulgarea de regulamente de pescuit pentru a apara efectivele, solicitarea ca automobilele sa fie dotate cu truse de unelte si echipamente necesare in caz de urgenta.

Publicatia subliniaza ca aceasta tranzitie ar putea insemna ca Occidentul trebuie sa isi regandesca tactica de combatere a grupului care presupune acum o abordare militara inainte de toate.

"Ce ar trebui sa facem daca Statul Islamic castiga?"

"Cred ca nu este nicio indoiala ca trebuie sa ne uitam la el ca la o organizatie care construieste un stat intr-un mod revolutionar", arata Stephen M. Walt, profesor de relatii internationale la Scoala de Guvernamant John F. Kennedy din cadrul Harvard. Walt face parte dintr-un grup mic insa in crestere de experti care provoaca teoriile conventionale despre Statul Islamic, si anume ca "raul" care pare sa reprezinte esenta sa ii va asigura in cele din urma distrugerea.

Walt a publicat recent un articol in revista Foreign Policy, intitulat "Ce ar trebui sa facem daca Statul Islamic castiga?", in care argumenteaza ca organizatia terorista ar putea intr-adevar sa prevaleze in fata campaniei militare modeste, conduse de SUA, care se desfasoara de aproape un an fara rezultate prea bune. Walt sustine ca incepe sa fie evidenta necesitatea unei operatiuni de amploare pentru a forta retragerea si in cele din urma eliminarea Statului Islamic.

Stephen Walt nu este singurul expert care gandeste asa. Un argument des intalnit este ca o strategie militara, fara reconciliere politica pentru a le oferi sunnitilor o autoritate alternativa, nu este suficienta pentru a invinge Statul Islamic. Acest lucru se datoreaza in mare parte faptului ca majoritatea sunnitilor din ambele tari, care traiesc sub autoritatea Statului Islamic, nu vad nicio alternativa viabila, mai ales nu intr-o revenire sub conducerea guvernelor din Siria si Irak. Sunnitii din Irak raman ostili guvernului central controlat de siiti. Iar in ceea ce priveste Siria, Bashar al Assad prezida asupra unui razboi civil care a omorat pana acum peste 200.000 de oameni, in timp ce multi alti sirieni s-au vazut nevoiti sa se refugieze in alte tari.

Ahmed, proprietarul unui magazin de antichitati care a fugit recent din Raqqa pentru a evita loviturile aeriene ale aliatilor occidentali, a declarat pentru NY Times ca Statul Islamic "este mai acceptabil aici in Raqqa". Ahmed a precizat ca viata sub conducerea Statului Islamic poate fi brutala, dar macar este mai stabila pentru cei care evita sa ii supere pe liderii grupului: "Aici implementeaza legea lui Dumnezeu. Ucigasul este omorat. Cel care este vinovat de adulter este batut cu pietre. Mainile hotilor sunt taiate".

Un sentiment similar a contribuit la consolidarea puterii talibanilor in Afganistan in urma cu 2 decenii: desi erau temuti, iar justitia lor era adesea brutala, erau respectati de multi afgani pentru faptul ca s-au opus coruptiei si haosului - si au pastrat controlul ferm asupra tarii pana la invazia americana din 2011.

"Raul nu este intotdeauna invins"

John E. McLaughlin, fost director adjunct al CIA intre 2000-2004, povesteste ca a fost recent la o petrecere in Washington, in casa unui diplomat australian si la un moment dat s-a discutat despre amenintarea reprezentata de Statul Islamic.

"Dintr-o data mi-am dat seama ca, daca aduni toate faptele, baietii astia ar putea castiga", a aratat McLaughlin. Este o notiune controversata, a explicat el, pentru ca brutalitatea grafica a acestui grup, pe care o arata lumii in inregistrari video sangeroase postate pe platformele de social media, a alimentat un sentiment ca moartea sa este inevitabila tocmai pentru ca este atat de rau, insa "raul nu este intotdeauna infrant", subliniaza McLaughlin.