Premierul grec Alexis Tsipras a cerut Rusiei un sprijin de 10 miliarde de dolari ca sa iasa din zona euro si sa revina la drahma, dezvaluie ziarul grec To Vima. Dezvaluirea, preluata imediat de toata presa elena, face acum agenda publica in Grecia, fiind principala tema de discutie. Ziarul grec sustine ca Moscova nu a refuzat oferta, dar a inceput discutii despre un spriijin de 5 miliarde de euro, platiti Greciei ca avans pentru sprijinirea gazoductului South Stream.

Vladimir Putin si Alexis TsiprasFoto: kremlin.ru

Autorii articolului sustin ca in cele din urma Rusia nu s-a angajat sa sustina planurile lui Tsipras, dar ar fi incercat sa faca un targ cu Europa, cerand tacere din partea UE in privinta planurilor sale din Estul Ucrainei.

In acelasi articol se arata ca modelul ruperii Slovaciei de Cehia in 1993 si introducerea coroanei slovace ca moneda nationala a fost unul dintre modelele studiate la Ministerul Finantelor din Grecia pentru a pregati iesirea din zona euro si intoarcerea la drahma.

To Vima mai scrie ca Tsipras si guvernul sau au mai facut cereri pentru imprumuri in dolari si in Iran si China, dar cele doua tari nu au fost tentate sa participe la iesirea Greciei din euro, fapt ce ar fi insemnat o lovitura foarte dura data UE.

Printre garantiile pe care guvernul lui Tsipras le oferea in schimbul imprumutului se numara si veniturile viitoare din platformele petroliere marine din Marea Egee, scrie publicatia citata.

Ziarul elen sustine ca planurile premierului Alexis Tsipras erau cunoscute de principalii ministri din guvernul sau, printre care si radicalul ministru al Finantelor, Yanis Varoufakis. "Tsipras, Varoufakis si ceilalti ministri credeau ca Germania, odata ce va intelege ca Grecia e gata sa sparga Zona Euro, vor ceda cererii Atenei de a sterge o mare parte a datoriei. Tsipras a crezut in asta pana in urma cu cateva zile, de aceea a respins atat de multe propuneri ale creditorilor, mult mai avantajoase pentru Grecia decat cea pe care a fost fortat pana la urma sa o accepte", scriu autorii articolului din To Vima.

Potrivit articolului, un rol important in negocierile Grecia - Rusia le-a avut Leonid Resetnikov, unul dintre consilierii lui Vladimir Putin. Resetnikov (68 de ani, ex-KGB), este seful Institutului Rus de Studii Strategice, vorbeste limba greaca.

Ca rezultat al articolului, 17 parlamentari de Opozitie au inregistrat in Parlament o cerere oficiala prin care ii solicita premierului sa spuna daca dezvaluirile sunt reale sau nu.