Secretarul general al Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) a deplâns luni mesajele "contradictorii" pe care liderii iranieni le adresează vecinilor arabi după încheierea acordului asupra programului nuclear al Republicii Islamice, relatează AFP si Agerpres.

Intr-un comunicat, Abdullatif Al Zayani s-a aratat "surprins de contradictiile" dintre declaratiile presedintelui Hassan Rohani, care promite deschiderea unei "pagini noi" cu vecinii Iranului, si cele facute de numarul unu iranian Ali Khamenei, referitoare la sustinerea opozantilor siiti din tarile arabe.

Intr-un discurs tinut sambata, ghidul suprem iranian a afirmat, printre altele, ca tara sa "nu va renunta sa isi sprijine prietenii din regiune, popoarele asuprite din Palestina, Yemen, popoarele si guvernele sirian si irakian, poporul oprimat din Bahrein si luptatorii sinceri ai rezistentei din Liban si Palestina".

"Acest discurs este un amestec inacceptabil" in treburile arabe si contravine "principiilor bunei vecinatati", a adaugat Abdullatif Al Zayani, subliniind ca monarhiile de la Golful Persic "vor continua sa isi apere interesele" si sa actioneze pentru "pastrarea securitatii si stabilitatii in regiune".

Monarhiile din Golf, conduse de Arabia Saudita, au primit cu prudenta acordul incheiat saptamana trecuta intre Iran si marile puteri din Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Rusia, China si Germania). Cu o durata de zece ani, acordul trebuie sa permita ridicarea sanctiunilor, in schimbul garantiilor ca Iranul nu se va dota cu bomba atomica.

Monarhiile sunnite se tem ca Iranul siit va incerca, dupa acest acord, sa isi extinda sfera de influenta in lumea araba si se se impuna ca putere regionala.