Separatistii catalani au afirmat luni ca sunt dispusi sa mearga pana la declararea unilaterala a independentei in cazul in care, dupa victoria lor la regionale, Madridul cauta sa blocheze procesul de separare a Cataloniei de restul Spaniei, noteaza AFP.

"Daca in acest proces, statul spaniol, prin intermediul deciziilor politice sau juridice, blocheaza Cataloniei, guvernul sau parlamentul catalan, vom actiona cu o declaratie de independenta", a declarat Raul Romeva, fost deputat european si cap de lista a coalitiei separatiste in randurile careia se afla, printre altii, liderul conservator catalan Artur Mas si Oriol Junqueras, din partea stangii separatiste ERC (Stanga republicana din Catalonia), citeaza Agerpres.

"Jucam totul sau nimic. Nu mai avem marja de manevra. Este serios", a mai declarat el la Barcelona, unde a prezentat presei aceasta lista pe care asociatiile separatiste vor fi promovate in prim-planul scenei alaturi de politicieni.

Lista "Impreuna pentru da" promite, daca va castiga regionalele de la 27 septembrie, sa execute o foaie de parcurs spre independenta cu infiintarea unor institutii ale statului, ca administratia fiscala. Procesul, sustin partizanii sai, ar urma sa se incheie cel mai tarziu in 2017 in aceasta regiune cu 7,5 milioane de locuitori, reprezentand 20% din PIB-ul Spaniei.

Intr-un interviu acordat luni jurnalului conservator ABC, ministrul justitiei, Rafael Catala, nu a exclus posibilitatea suspendarii autonomiei regionale, daca procesul de separare este intr-adevar demarat.

"Aceasta posibilitate exista in Constitutie si, in consecinta, este una din alternativele la care putem recurge", a avertizat el.