Steagul Cubei a fost ridicat in ambasada Havanei din Washington luni, dupa 54 de ani, in conditiile in care SUA si Cuba restaureaza formal relatiile, scrie Reuters.

Ministrul de externe cubanez Bruno Rodriguex a prezidat reinaugurarea ambasadei, o borna importanta in renormalizarea relatiilor dintre cele doua state, anuntata pe presedintii Barack Obama si Raul Castro pe 17 decembrie.

Ambasada Statelor Unite din Havana a fost si ea redeschisa, dar steagul american va fi arborat cu ocazia vizitei secretarului de stat american John Kerry ce va avea loc pe 14 august.

Cladirile care gazduiesc serviciile diplomatice din fiecare capitala si-au reluat automat statutul de ambasade la miezul noptii, urmare a unui acord anuntat la 1 iulie.

Redeschiderea ambasadelor initiaza un nou capitol al angajamentului celor doua tari, facilitand contactele guvernamentale, restranse puternic de cand SUA au rupt relatiile diplomatice in 1961.

Normalizarea relatiilor a fost incetinita de unele dispute, inclusiv cea privind drepturile omului, precum si de dorinta regimului de la Havana de a avea un control strict asupra societatii si economiei.

Embargoul economic impotriva Cubei va ramane totusi in vigoare, Congresul fiind singurul care poate decide ridicarea acestuia.