Acordul privind programul nuclear iranian nu impiedica cu nimic Pentagonul sa pastreze o optiune militara pentru a impiedica Iranul sa obtina bomba nucleara, a afirmat duminica secretarul american al apararii, Ashton Carter, citat de AFP. Ashton Carter a facut aceasta declaratie in avionul cu care a plecat spre Israel, prima etapa a unui turneu in Orientul Mijlociu destinata mai ales sa ii linisteasca pe aliatii SUA din regiune ingrijorati de consecinte acordului.

"Unul din motivele pentru care acest acord este un acord bun e ca nu impiedica cu nimic" mentinerea unei optiuni militare americane, in cazul in care Iranul ar incerca sa se doteze cu bomba atomica, a spus el. "Mentinem si imbunatatim continuu" aceasta optiune, a adaugat secretarul apararii, potrivit Agerpres.

Demnitarul american a subliniat ca Statele Unite continua sa aprofundeze cooperarea militara cu aliatii lor traditionali din regiune, ca Israelul si Arabia Saudita.

"Din cauza potentialului de agresiune si a activitatilor daunatoare ale Iranului" si pentru lupta contra gruparilor extremiste ca Statul Islamic, "cautam mereu sa ne consolidam postura" in regiune, a declarat Ashton Carter.

Cu Israelul, Statele Unite lucreaza in prezent in domeniul apararii antiracheta, antiterorismului, "o multime de subiecte" asupra carora "facem mai mult si sunt pregatiti sa facem si mai mult", a spus el.

Cu Arabia Saudita si tarile de la Golful Persic, Statele Unite actioneaza pentru intarirea cooperarii in materie de "antiterorism", "forte speciale", de "securitate maritima", aparare antiracheta si aeriana integrate si de securitate cibernetica, a mentionat oficialul american.

In Israel, Ashton Carter urmeaza se fie primit de premierul israelian, Benjamin Netanyahu, si de omologul sau, Moshe Yaalon. In Arabia Saudita se va intalni cu regele Salman si cu omologul sau. De asemenea, secretarul american al apararii va vizita Iordania.

Potrivit presei israeliene, statul evreu va incerca sa obtina compensatii din partea SUA dupa acordul cu Iranul, sub forma unei intariri a ajutorului militar american.