Fostul ministrul de Finante elen Yanis Varoufakis a declarat pentru BBC ca reformele economice impuse Greciei de creditorii internationali vor esua, el considerand ca programul "va intra in istorie ca cel mai dezastruos management macroeconomic", relateaza Mediafax.

Yanis VaroufakisFoto: Agerpres/EPA

Parlamentul german a aprobat vineri deschiderea negocierilor cu Grecia, pentru un al treilea program de sustinere financiara in valoare de aproximativ 86 de miliarde de euro.

"Programul va esua indiferent cine il va aplica", a spus Varoufakis.

Intrebat cat va dura programul, Varoufakis a replicat "deja a esuat".

Varoufakis a demisionat la inceputul lunii iulie, intr-un gest considerat drept o concesie facuta ministrilor de Finante din zona euro, cu care a intrat frecvent in conflict in timpul discutiilor pentru un nou acord de finantare a statului elen.

Fostul ministru a aratat ca premierul Alexis Tsipras, care a recunoscut ca nu crede in programul de reforme, nu a avut alta solutie decat sa il semneze.

"A avut de ales intre executie si capitulare. A decis ca solutia optima este capitularea", a explicat Varoufakis.

Premierul Tsipras a remaniat Guvernul, renuntand la mai multi ministri care au votat in Parlament impotriva reformelor, in aceasta saptamana, dar a optat sa nu aduca in loc tehnocrati sau membri ai opozitiei.

Drept rezultat, Tsipras va conduce ministri care, ca si el, nu cred in programul de reforme.

Autoritatile elene trebuie sa aprobe saptamana viitoare noi masuri de reforme, pentru a putea incepe negocierile pentru noul program de salvare.

Presedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, a avertizat ca negocierile nu vor fi usoare, fiind posibil sa dureze patru saptamani.

Guvernul grec a decis sambata ca bancile sa fie redeschise luni, iar limita saptamanala a retragerilor de bani va fi de 420 de euro.

Separat, Consiliul European a aprobat un imprumut punte de 7 miliarde de euro pentru Grecia, care va proveni din fondul de urgenta al UE.

Grecia va putea astfel sa plateasca luni Bancii Centrale Europene si FMI datorii in valoare de peste 4 miliarde de euro.