Doi civili au fost ucisi in ultimele 24 de ore in estul separatist pro-rus al Ucrainei, iar un spital a fost lovit de bombardamente in fieful rebel Donetsk, potrivit primelor informatii difuzate duminica de catre Kiev si rebeli, transmite AFP.

Un barbat si-a pierdut viata, sambata seara, in urma bombardamentelor asupra cartierului Kuibychevski din Donetsk, iar o femeie medic a fost ranita dupa ce un obuz a cazut peste spitalul N23 din acelasi district, au informat pentru AFP autoritatile rebele. De asemenea, un barbat a fost ranit la Makiivka, oras situat la cativa kilometri est de Donetsk, care se afla sub controlul rebelilor.

Unul dintre responsabilii militari separatisti, Eduard Basurin, a acuzat armata ucraineana ca trage din Piski, localitate aflata in apropierea aeroportului din Donetsk, utilizand "arme de calibrul 152 mm".

Armata ucraineana pro-occidentala a anuntat la randul sau moartea unui civil, precum si ranirea mai multor civili, in cursul tirurilor ce au vizat localitatea Vodiane, in apropiere de aeroportul din Donetsk, acuzand rebelii ca folosesc "piese de artilerie de 152 si 122 mm, precum si un tanc".

Armele cu calibrul peste 100 mm ar fi trebuit sa fie retrase de pe linia de front in baza acordurilor de pace semnate la Minsk in februarie datorita medierii franco-germane, potrivit observatorilor OSCE prezenti la fata locului.

Republica separatista pro-rusa Donetsk (DNR), precum si cea vecina Lugansk, au afirmat in schimb duminica ca au inceput "retragerea armelor cu calibrul sub 100 mm", in cadrul a ceea ce ele numesc "propria lor initiativa de pace".

Estul separatist al Ucrainei se confrunta in ultimele zile cu o recrudescenta a violentelor sangeroase, intr-un conflict care s-a soldat cu peste 6.500 de morti din aprilie 2014 pana in prezent.