Premierul italian Matteo Renzi a anuntat sambata o reducere semnificativa a impozitelor in urmatorii trei ani, precizand totodata ca aceasta reforma a fiscalitatii nu va implica o crestere a datoriei publice, care este de altfel principala problema a Italiei, relateaza agentiile Reuters si EFE, citate de Agerpres.

Matteo RenziFoto: Captura YouTube

"Daca vom continua reformele, asa cum cred, in anul 2016 vom reduce impozitele, masura ce va continua in 2017 si 2018 cu decizii punctuale", a spus Renzi in discursul de deschidere a Adunarii Nationale a Partidului Democrat (PD), ce se desfasoara la Milano. El a subliniat ca guvernul pe care-l conduce isi va respecta angajamentul de a realiza o diminuare a fiscalitatii fara precedent in istoria Italiei, vorbind chiar despre o "revolutie coperniciana fara cresterea datoriei publice".

Concret, seful executivului de la Roma a precizat ca in anul 2016 va fi eliminat impozitul pe prima casa si impozitul municipal unic (IMU). Ulterior, in 2017, va fi revizuit impozitul aplicat societatilor comerciale (IRES) si impozitul regional pe activitatea productiva (IRAP), iar in 2018 - an in care se incheie mandatul actualului guvern - va fi diminuat impozitul perceput persoanelor fizice pentru veniturile din chirii, precum si impozitul pe pensii.

O promisiune asemanatoare privind reducerea taxelor pe proprietate a fost facuta de predecesorul sau de dreapta Silvio Berlusconi inaintea alegerilor din anul 2008. Acesta din urma si-a respectat angajamentul odata ce a ajuns in fruntea guvernului, dar a fost acuzat ulterior de populism, iar succesorul sau, Mario Monti, a crescut din nou respectivele taxe in anul 2012, masura luata in cadrul pachetului de reforme menit sa evite intrarea Italiei in incapacitate de plata.

Dar Renzi a asigurat sambata ca, in pofida diminuarii fiscalitatii, de data aceasta Italia va "continua sa respecte parametrii europeni", precum Pactul de Stabilitate. "Problema care afecteaza cel mai mult Italia este datoria, ce trebuie controlata. Vom respecta parametrii (europeni) in urmatorii trei ani, pentru ca nu dorim ca datoria sa creasca si mai mult", a indicat premierul italian, insistand ca va fi respectata disciplina bugetara.