Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, a sugerat, intr-un interviu, ca ar putea demisiona din cauza disensiunilor pe care le are cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, pe tema masurilor de austeritate impuse Greciei, ulterior precizand ca ideea a fost inteleasa gresit, relateaza Mediafax.

W. SchaubleFoto: Wikipedia

Wolfgang Schauble, cunoscut pentru pozitiile intransigente in negocierile cu Grecia, a admis, intr-un interviu acordat Der Spiegel, ca are "divergente de opinie" cu Angela Merkel "de cateva saptamani", in contextul negocierilor cu Guvernul premierului grec de extrema-stanga Alexis Tsipras.

"Existenta divergentelor de opinie este parte a sistemului democratic", a declarat Schauble.

"Depunem impreuna eforturi pentru gasirea unor solutii. Fiecare are rolul lui. Angela Merkel este cancelar, eu sunt ministru de Finante. Politicienii au responsabilitatile functiilor proprii. Nimeni nu ii poate constrange. Daca cineva ar incerca sa exercite constrangere, as putea merge la presedintele Joachim Gauck pentru a-i cere eliberarea din functie", a explicat Schauble.

Intrebat de reporterul Der Spiegel daca se gandeste sa demisioneze, ministrul german al Finantelor a adaugat: "Nu, de ce credeti asta? Doamna Merkel si cu mine avem o constanta: stim ca putem conta unul pe celalalt".

Wolfgang Schauble, considerat foarte serios in gestionarea bugetului Germaniei, se bucura de o mare popularitate, avand o rata de incredere de 72%.

Camera inferioara a Parlamentului Germaniei a aprobat, vineri, noul plan de asistenta financiara destinat Greciei. Bundestagul, reunit in sesiune extraordinara, a aprobat planul destinat Greciei cu 439 de voturi pentru, 119 impotriva si 40 de abtineri. Cancelarul german, Angela Merkel, ceruse Parlamentului sa se pronunte in favoarea negocierilor pentru ajungerea la un nou program de asistenta financiara destinat Greciei. Bundestagul a convocat o sedinta extraordinara pe aceasta tema, in pofida vacantei parlamentare. Angela Merkel le-a spus parlamentarilor germani ca Grecia este dispusa sa colaboreze cu creditorii europeni si ca a demonstrat angajamentul de a continua reformele. "Intrebarea este - pe baza a ce v-am spus - daca pot cere Bundestagului sa ofere Guvernului un mandat de negocieri pentru programul de asistenta financiara destinat Greciei. Raspunsul meu este afirmativ", afirmase Merkel.

Parlamentul de la Atena a aprobat in cursul noptii de miercuri spre joi, dupa dezbateri tensionate, principalele conditii economice stabilite de Guvernul Alexis Tsipras cu liderii Eurogrupului. In favoarea conditiilor convenite cu Eurogrup au votat 229 de parlamentari, iar 64 s-au pronuntat impotriva. Sase deputati s-au abtinut de la vot, iar unul a absentat.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia si-a asigurat restructurarea datoriilor si finantarea pe termen mediu in cadrul unei pachet in valoare de 86 de miliarde de euro care va permite tarii sa ramana in zona euro. "Acordul este dificil, dar am evitat continuarea retragerilor activelor in strainatate. Am evitat un plan de strangulare financiara si de prabusire a sistemului bancar. In aceasta batalie dura, am reusit sa obtinem restructurarea datoriilor", a afirmat premierul de extrema-stanga Alexis Tsipras.

Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.