Acordul nuclear cu marile puteri nu va schimba politica Iranului fata de "guvernul arogant american" si nici sprijinul pentru "prietenii sai" in regiune, a declarat sambata ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, potrivit AFP.

"Republica Islamica Iran nu va renunta sa-si sprijine prietenii in regiune, popoarele asuprite din Palestina, Yemen, popoarele si guvernele sirian si irakian, poporul oprimat din Bahrein si combatantii sinceri ai rezistentei din Liban si Palestina", a declarat ayatollahul Khamenei intr-un discurs cu ocazia rugaciunii de Aid Al-Fitr, care marcheaza sfarsitul postului de Ramadan, scrie Agerpres.

"Politica noastra nu se va schimba fata de guvernul american arogant", a adaugat Khamenei, ale carui afirmatii au fost intampinate cu "Moarte Americii!" si "Moarte Israelului!".

Iranul si marile puteri din Grupul 5+1 (SUA, Franta, Marea Britanie, Rusia, China si Germania) au incheiat la 14 iulie un acord final in dosarul nuclear iranian dupa mai mult de 22 de luni de negocieri intense. Congresul SUA si parlamentul iranian urmeaza sa se pronunte asupra acestui document.

Numarul unu iranian a salutat, de asemenea, activitatea desfasurata de catre negociatori, care au "muncit din greu". "Fie ca acordul este aprobat sau nu in cadrul procesului legislativ prevazut, ei merita sa fie recompensati", a spus Khamenei.

Dar el a repetat din nou liniile rosii ale tarii, indepartand perspectiva unei viitoare imbunatatiri a relatiilor dintre Iran si SUA, intrerupte din 1980.

"Am spus in repetate randuri, nu avem niciun dialog cu SUA in problemele internationale, regionale sau bilaterale. De cateva ori, ca in cazul nuclear, am negociat cu Statele Unite pe baza intereselor noastre", a adaugat el, accentuand faptul ca "politicile SUA in regiune sunt opuse in proportie de 180% celor ale Republicii Islamice".

Ayatollahul Khamenei, care este, de asemenea, comandantul suprem al armatei, a subliniat determinarea tarii sale de a-si conserva capacitatile militare.

"In ceea ce priveste mentinerea capacitatilor militare si defensive, in special in climatul de amenintare creat de inamici, Republica Islamica nu va accepta cererile excesive ale dusmanilor", a adaugat el.