Trei civili si un militar ucrainean au fost ucisi in ultimele 24 de ore in estul separatist pro-rus al Ucrainei, unde armata a denuntat sambata o recrudescenta a violentelor in pofida apelurilor internationale la respectarea acordurilor de pace, relateaza Agerpres.

"Trei civili au pierit in bombardamentele rebelilor" in localitatea Avdiivka, controlata de fortele ucrainene pro-occidentale si situata nu departe de ruinele aeroportului din Donetsk, care a trecut sub controlul separatistilor in ianuarie, dupa lupte grele, a declarat sambata Ministerul ucrainean de Interne.

In schimb, rebelii au acuzat armata ucraineana de deschiderea focului "in noaptea de vineri spre sambata dinspre Avdiivka in directia localitatii Spartak", pe care separatistii o controleaza, de asemenea, in zona aeroportului ce ramane unul dintre punctele fierbinti ale conflictului.

Un soldat ucrainean a fost ucisi si alti patru raniti in regiunea separatista vecina Lugansk, potrivit autoritatilor regionale pro-ucrainene.

"Situatia s-a deteriorat in mod clar in zona de conflict in ultimele 24 de ore", sustine sambata armata ucraineana intr-un comunicat, acuzandu-i pe rebeli ca au deschis de 60 ori focul asupra pozitiilor sale, dintre care 20 de ori cu arme interzise de acordurile de pace de la Minsk, semnate in luna februarie.

In conformitate cu aceste acorduri incheiate datorita unei medieri franco-germane, armele cu un calibru mai mare de 100 de mm trebuiau retrase de pe linia frontului.

Presedintii rus Vladimir Putin, francez Francois Hollande, ucrainean Petro Poroshenko si cancelarul german Angela Merkel au avut o discutie telefonica vineri seara, prima din 30 aprilie, in care au facut apel "la respectarea stricta a angajamentelor" luate in dosarul ucrainean.

Mai mult de 6.500 de persoane, in majoritate civili, au fost ucise in estul Ucrainei in cele 15 luni de conflict armat.