Ambasadoarea Statelor Unite la ONU Samantha Power a cerut vineri ca responsabilii prabusirii avionului Boeing al companiei Malaysia Airlines, doborat deasupra estului Ucrainei in urma cu un an, "sa dea socoteala", potrivit Agerpres.

Intr-un comunicat, citat de AFP, dna Power afirma ca Statele Unite "nu vor avea liniste" pana cand rudelor victimelor "nu li se va face dreptate".

Ea se refera la o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU adoptata imediat dupa prabusire, inclusiv cu sprijinul Rusiei, care cere ca autorii sa fie adusi in fata justitiei.

Dar ambasadoarea nu se refera in mod explicit la crearea unui tribunal international pentru a face acest lucru.

Malaezia si Olanda au lansat ideea unui astfel de tribunal ce ar fi mandatat de ONU si au facut sa circule un proiect de rezolutie in acest sens in Consiliul de Securitate, aminteste France Presse.

Londra a reafirmat vineri ca sprijina aceasta initiativa, dar Rusia, care dispune de drept de veto in Consiliu, se opune.

Toti cei 298 de pasageri si membri ai echipajului au murit cand avionul ce efectua un zbor intre Amsterdam si Kuala Lumpur a fost doborat, in timpul uneia dintre cele mai violente faze de ostilitati intre fortele ucrainene si separatistii prorusi in estul Ucrainei.

Kievul si occidentalii suspecteaza ca separatistii au folosit o racheta sol-aer BUK furnizata de Rusia pentru a dobori aparatul civil, crezand ca trag intr-un aparat militar ucrainean.

Moscova neaga orice implicare si acuza armata ucraineana.

Olanda, de unde erau originari majoritatea pasagerilor, si alte tari au adus un omagiu victimelor vineri.