O companie de distributie a energiei electrice din Bulgaria este acuzata de discriminare, pentru ca si-a ridicat tablourile electrice si contoarele la mare inaltime, intr-un cartier de romi. Firma a motivat ca vrea astfel sa impiedice racordarile ilegale la curent, dar justitia europeana a luat o decizie impotriva sa.

Stalpii buclucasi din cartierul cu romiFoto: Google Street View

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a luat, joi, o decizie defavorabila unei companii bulgaresti de utilitati, care furnizeaza curent electric in orasul Dupnitsa, sud-vestul Bulgariei.

Totul a inceput in anii 1999 si 2000, in oraselul cu multe vilisoare cochete, supranumit Mica Italie pentru ca multi dintre bulgarii din Dupnitsa au strans bani lucrand in Italia.

Compania CHEZ RB a instalat contoarele de energie electrica, pentru toti abonatii din cartierul Gizdova, locuit in majoritate de etnici romi. Problema este ca in aceasta mahala contoarele au fost montate pe stalpii din beton, la o inaltime de 6-7 metri.

In schimb, in celelalte cartiere, contoarele instalate de CHEZ RB sunt amplasate la o inaltime de 1,70 metri, in general in locuintele consumatorilor, pe fatadele exterioare sau pe gardurile din jurul acestora, au constatat justitia bulgareasca si cea europeana.

Centrul orasului Dupnitsa de la poalele Muntilor Rila. (Foto: Wikipedia)

In anul 2008, o femeie din cartierul Gizdova, care are acolo un magazin alimentar, a reclamat compania de energie la autoritatea bulgara antidiscriminare, pe motiv ca ridicarea tablourilor electrice la 6-7 metri pe stalpi reprezinta discriminare etnica.

Reclamanta s-a plans in special ca firma ii umfla facturile la curent, iar ea nu isi putea consulta contorul de energie electrica sa vada consumul real.

De partea cealalta, compania de distributie a energiei electrice sustine ca a decis sa ridice contoarele la inaltime in acel cartier pentru a le proteja de interventiile neautorizate ale unor localnici si pentru a evita degradarea instalatiilor si racordarile ilegale la curent.

Compania nu si-a sustinut, insa, cu dovezi acuzatiile privind degradarile si manipularile contoarelor si nici racordarile nelegale, sustinand ca acestea ar fi de notorietate publica - retin justitia bulgara si cea europeana.

In 2010, Comisia pentru Protectia impotriva Discriminarii (KZD) a constatat ca practica firmei de electricitate este discriminatorie si i-a cerut sa coboare tablourile si contoarele electrice. Firma a atacat in justitie decizia institutiei antidiscriminare si a avut castig de cauza in prima faza. Astfel, in mai 2011, Curtea Administrativa Suprema a anulat decizia KZD-ului, pe motiv ca institutia antidiscriminare nu a indicat fata de ce alte etnii a fost discriminata reclamanta.

KZD a revenit in mai 2012 cu o noua decizie, constatand ca firma CHEZ RB a exercitat o discriminare directa asupra femeii din Gizdova, pentru ca a pus-o, ca patroana de magazin, intr-o situatie dezavantajoasa in raport cu ceilalti abonati ai companiei de curent (care beneficiau de contoare instalate in locuri accesibile).

Sesizata de firma de curent, o instanta din Sofia a decis sa intrebe Curtea de Justitie a Uniunii Europene - prin procedura intrebarilor preliminare - care este practica europeana in domeniu si cum ar fi bine sa abordeze cazul pentru a lua o decizie in conformitate cu dreptul Uniunii Europene.

Joi, 16 iulie 2015, curtea de la Luxemburg a luat o decizie in privinta tablourilor electrice din Dupnitsa.

Stalpii buclucasi din cartierul Gizdova. (Foto: Google Streetview, 2012)

CJUE considera ca practica firmei bulgaresti de curent este discriminatorie fata de etnicii romi din mahalaua Gizdova.

"Instanta mentionata va trebui, in primul rand, sa aiba in vedere interesul legitim al utilizatorilor finali de energie electrica de a avea acces la furnizarea de energie electrica in conditii care sa nu aiba efect jignitor sau stigmatizant", afirma CJUE, dand astfel indicatii instantei bulgaresti care a formulat intrebarile preliminare.

De asemenea, Curtea de la Luxemburg considera ca instanta bulgara trebuie sa aiba in vedere notiunea de discriminare bazata pe originea etnica.

"Notiunea <>, in sensul Directivei 2000/43 a Consiliului din 29 iunie 2000 de punere in aplicare a principiului egalitatii de tratament intre persoane, fara deosebire de rasa sau origine etnica si in special al articolului 1 si al articolului 2 alineatul (1) din aceasta, trebuie interpretata in sensul ca, in imprejurari precum cele in discutie in litigiul principal, in care totalitatea contoarelor de energie electrica sunt amplasate, intr-un cartier urban populat in principal de locuitori de origine roma, pe stalpi care fac parte din reteaua liniei electrice aeriene, la o inaltime de 6 - 7 metri, in timp ce in celelalte cartiere, asemenea contoare sunt amplasate la o inaltime mai mica de doi metri, notiunea mentionata are vocatie sa se aplice indiferent daca masura colectiva mentionata afecteaza persoanele care au o anumita origine etnica sau pe cele care, fara a poseda originea mentionata, suporta, impreuna cu primele, tratamentul mai putin favorabil sau situatia speciala dezavantajoasa care rezulta din aceasta masura", a decis CJUE.

Justitia europeana mai spune ca firma de energie electrica este obligata sa le ofere oamenilor din cartierul Gizdovo posibilitatea sa isi verifice consumul propriu de energie.

"Exclusiv pentru motive de exhaustivitate, adaugam ca, in prezenta cauza, este vorba in mod vadit despre drepturile sau interesele legitime ale persoanelor stabilite in cartierul Gizdova Mahala in legatura cu furnizarea de energie electrica catre acestea. Astfel, in calitate de consumatori finali, dupa cum prevede dreptul Uniunii, ei ar trebui sa poata avea la dispozitie datele privind consumul propriu si ar trebui sa dispuna de o informare corespunzatoare cu privire la consumul real de energie electrica si la costurile reale, suficient de frecventa incat sa aiba posibilitatea sa isi regularizeze propriul consum de energie electrica. Acestui interes protejat prin lege al consumatorilor din cartierul Gizdova Mahala i se aduce atingere printr-o practica precum cea din procedura principala", se arata in decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

La randul sau, avocatul general de pe langa Curtea de la Luxemburg Juliane Kokott a aratat ca drepturile locuitorilor cartierului Gizdovo primeaza in fata interesului firmei de a-si proteja instalatiile.

Avocatul arata ca practica instalarii tablourilor electrice la inaltime mare este intalnita si in alte localitati din Bulgaria, in zonele locuite in majoritate de etnici romi.

"Aceasta practica este justificata prin interventiile neautorizate asupra contoarelor de energie electrica si prin sustragerile ilegale care survin, se pare, deosebit de frecvent in <>", noteaza avocatul.

"Uneori, atunci cand se examineaza probleme legate de discriminare, destinele individuale ale particularilor se afla in prim-plan", adauga Juliane Kokott.

Mai departe, justitia bulgara ramane sa se pronunte in acest caz, insa va trebui sa respecte liniile directoare trasate de la Luxemburg, in sensul respectarii dreptului Uniunii Europene.