Peste 250 de autori italieni au transmis o scrisoare Primariei Venetiei solicitand autoritatilor sa le interzica cartile in oras, in semn de solidaritate cu autorii unei carti pentru copii in care apare un cuplu gay si care a fost retrasa din scolile venetiene, scrie The Guardian. "Nu vrem sa discriminam copiii. Acasa parintii pot fi numiti Tata Unu si Tata Doi, insa trebuie sa ma gandesc la majoritatea familiilor unde avem o mama si un tata", a declarat primarul din Venetia, incercand sa explice decizia de a retrage cartea pentru copii.

Omul de afaceri Luigi Brugnaro, care spune despre sine ca nu este nici de stanga nici de dreapta, a fost ales primar al Venetiei luna trecuta si imediat a decis sa retraga in jur de 50 de carti din scolile din oras. IN luna iunie, Brugnaro a declarat pentru la Repubblica ca "a promis" acest lucru in timpul campaniei electorala si ca acum "a facut-o".

Actiunea municipalitatii a fost criticata de scriitori, de edituri si de asociatiile din acest domeniu. Presedintele Asociatiei Editorilor Italieni Marco Polillo a declarat ca retragerea cartilor din scoli este o masura "intotdeauna inacceptabila". Insa intr-o declaratie facuta publica de biroul primarului saptamana trecuta, edilul sustina ca acestea au fost adunate pentru a se verifica "care sunt, si inainte de toate care nu sunt, potrivite pentru prescolari".

Cele care au de a face cu discriminarea fizica, religioasa si rasiala si care au fost retrase din scoli vor fi trimise inapoi, a mai afirmat Brugnaro. Raman rezerve fata de carti precum "Piccolo Uovo" ("Micul ou"), semnat de Francesca Pardi si "Jean a deux mamans" ("Jean are doua mame") scris de Ophelie Texier, a declarat primarul Venetiei, criticand "aroganta culturala" a administratiei anterior pentru ca, sustine el, a introdus in scoli "parerea personala despre societate" fara a-i consulta pe parinti care "trebuie sa aiba ceva de spus asupra unor subiecte cruciale care afecteaza educatia copiilor lor".

In urma deciziei municipalitati, 263 de scriitori au semnat o scrisoare adresata primarului in care ii cer "cu amabilitate, interziceti de asemenea cartile noastre. Nu vrem sa fim intr-un oras in care altii sunt interzisi".