Un cotidian australian a publicat vineri o inregistrare video care par sa arate jefuirea bagajelor pasagerilor zborului MH17, Boeingul malaiezian doborat estul Ucrainei, scrie AFP.

Ramasite ale avionului BoeingFoto: Captura YouTube

Avionul Boeing 777 al Malaysia Airlines a fost doborat in 17 iulie 2014 intr-o zona apropiata de linia frontului dintre fortele ucrainene si separatistii pro-rusi. Toti cei 298 de pasageri si membri ai echipajului - majoritatea olandezi si 38 de australieni - au murit.

Daily Telegraph din Sydney, care a difuzat imaginile, afirma ca acestea provin dintr-o baza a separatistilor din Donetsk si au fost primite in aceasta saptamana. Ele ar fi fost filmate de rebeli chiar dupa prabusirea a ceea ce credeau ca este un avion ucrainean de lupta.

In imagini se vad barbati inarmati care deschid bagajele pasagerilor si varsand continutul acestora, in mijlocul ramasitelor in flacari ale avionului.

La un moment dat, un barbat intreaba: "Dar cine le-a dat culoar sa zboare?".

"Este o inregistrare zguduitoare" care "este in concordanta cu informatiile pe care le-am primit in urma cu 12 luni, respectiv ca zborul MH17 al Malaysian Airlines a fost doborat de o racheta sol-aer", a afirmat ministrul australian al Afacerilor Externe, Julia Bishop.

Potrivit Daily Telegraph, unul dintre barbati are un ecuson cu insemnele autoproclamatei Republici populare Donetsk.

Malaezia, Olanda si alte tari cer crearea unui tribunal sub egida ONU, pentru a judeca vinovatii, dar Rusia respinge aceasta cerere, pe care o considera "contraproductiva".

Cu o zi in urma, CNN afirma ca un draft al raportului privind ancheta doborarii avionului indica faptul ca o racheta Buk a fost trasa dintr-o zona controlata de rebelii pro-rusi.

ATENTIE! Imagini violente!